― Marketing ―

Lana Pudar postavila tri nova državna rekorda

Plivačice i plivači Kluba vodenih spotova „Orka“ proteklog vikenda sudjelovali su na Ljetnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u plivanju za 2023. godinu, koje se...

World of Statistics objavio iznenađujuće podatke: Srbija i BiH su bile druge u svijetu po rastu plata!

- Marketing -

Iako možda zvuči nevjerovatno, Bosna i Hercegovina je druga u svijetu po rastu plata, i to odmah nakon Srbije. Prije nekoliko dana, sajt “World of statistics” je objavio podatke o rastu plata na globalnom nivou, a prva dva mjesta zauzele su ni manje ni više nego Srbija i BiH.

Prema podacima koji se odnose na decembar 2022. godine, nominalan rast plate kod susjeda preko Drine bio je 15,2 posto, što je najviše na svijetu, pišu Nezavisne novine.

U BiH su plate u decembru prošle godine bile veće za 14,86 posto.

- Marketing -

Na taj način BiH je po ovom parametru iza sebe ostavila Portugal (14,2%), Bjelorusiju (13,2%), Rumuniju (13%) i Poljsku (12,6%).

Iza su ostali i Hrvatska i Slovenija, gdje su plate u decembru bile veće za 11,8 posto, odnosno 10,66 posto. Iza leđa BiH prema ovim podacima ostale su čak i SAD, u kojima su plate povećane za 7,04 posto.

Na ove podatke stižu i informacije iz Agencije za statistiku BiH, koje kažu kako je u prvom tromjesečju 2023. godine (januar, februar i mart) prosječna bruto plata po zaposlenom u BiH u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine (oktobar, novembar, decembar) bila veća za 83 KM. Preciznije rečeno, sa 1.806 KM, povećana je na 1.889 KM, što je 4,6 posto.

Također, došlo je do povećanja neto plate za mart ove godine u odnosu na februar za 3,6 posto, pa je prosječna isplaćena plata u martu iznosila 1.260 KM.

Iz Agencije navode i kako je prosječna mjesečna isplaćena neto plata za mart 2023. godine u odnosu na mart 2022. nominalno veća za 15,4%, ali da je njezin realni indeks 4,6 posto, pišu Nezavisne novine.

- Marketing -