Veliko otkriće na jugu Bosne i Hercegovine: Nismo ni svjesni šta imamo, otkrivene četiri rijetke vrste gljiva

Na području Blagaja otkrivene su čak četiri vrste gljiva koje su po prvi put zabilježene na području Bosne i Hercegovine. Za ovo fenomenalno otkriće zaslužna je mikološka sekcija Naučno-istraživačkog kampa “Blagaj 2024”,koja je okupila više od 40 učesnika studeneta i experata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o vrstama, Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae, a osim njih zvanično je evidentirana lokalno poznata, ali do sada službeno nezabilježena vrsta Clathrus ruber.

Ispred organizatora ovog kampa, Udruženja građana Fojničani Maglaj, Davor Šupuković je za Agroklub ispričao kako im je cilj da pokažu kako postoje značajna područja koja je potrebno hitno zaštititi jer “ljudski otisak na prirodu neminovno ostavlja negativne posljedice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Fokus našeg istraživanja je upravo na područjima koja su vrijedna za zaštitu, a istovremeno su ugrožena. BiH ima samo tri posto zaštićenog teritorija. Prema najnovijim sporazumima koje je naša država potpisala, dužni smo zaštiti 33 posto teritorije. Do 2020. smo se bili obavezali zaštiti 18 posto, ni to nismo ispunili”, kaže Šupuković.

Svojim istraživanjima nastoje istražiti što veći tio terena. Govoreći o Blagaju napominje da na tom području postoje tri nacionalna spomenika i mnoštvo prirodnih ljepota, pejzažnih vrijednosti, a gdje se intenzivno razvija turizam. “To područje je ljudskim djelovanjem dobrano devastirano”, dodaje naš sagovornik, naglasivši da se čini ogromna šteta jer da bi se turizam pravilno razvio potrebno ih je zaštiti, odnosno ustanoviti pravila ponašanja.

Napominje kako je priroda u BiH dosta neistražena, a već je uništavamo. Na kampu u Blagaju imali su sedam sekcija, a jedna od njih je i mikološka koja je već objavila izvještaj o novim gljivama.

Svaka od otkrivenih vrsta nosi svoju posebnu priču. Coprotus aurora i Patellariopsis dennisii su izuzetno rijetke gljive, poznate samo malom broju mikologa širom svijeta. Rutstroemia punicae je posebno zanimljiva jer je do sada bila poznata samo iz tipične zbirke i opisana kao nova vrsta tek 2017. godine.

Ovo otkriće potvrđuje da područje Blagaja posjeduje bogat i još neistražen biodiverzitet. Vrsta Clathrus ruber, iako poznata lokalnom stanovništvu, nikada nije bila službeno dokumentovana u Bosni i Hercegovini.

“Nisu to gljive koje se jedu, to su razne takoreći mikroskopske vrste gljiva koje su jako značajne za nauku, jer proširujemo biodiverzitet kompletne države, dajemo mu na težini i značaju”, pojašnjava on.

52 biljne vrste

Ovo otkriće predstavlja ogroman korak naprijed za mikologiju u Bosni i Hercegovini, kao i za očuvanje prirodnog naslijeđa regiona, objavili su iz Eko sekcije Blagaj. A Šupuković nam otkriva još da su i botaničari zabilježili značajan rezultat.

“Preliminarni izvještaj botaničke sekcije pokazuje da su zabilježene čak 52 biljne vrste koje se nalaze na crvenoj listi flore FBiH. Takav rezultat je do sada nezabilježen, što potvrđuje da područje Blagaja treba dobiti neki status zaštite”, dodaje Šupuković.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE