Uskoro izlazi umjetna inteligencija koja zna sve o nama

U viziji koju Sema Altman ima za budućnost, veštačka inteligencija je pomalo zastrašujuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što zaista želite je izuzetnoi kompetentan kolega koji zna apsolutno sve o mom životu, o svakoj e-pošti, svakom razgovoru koji sam ikada vodio, ali se ne deluje kao ekstenzija”, rekao je izvršni direktor OpenAI-ja za MIT Technology Review.

Suština intervjua je da Altman želi da veštačka inteligencija funkcioniše mnogo više od običnog četbota. To bi trebalo da pomogne ljudima da postignu neke stvari u stvarnom svetu, rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko bi to uspelo da se izvede, to bio ogroman korak u odnosu na ono što OpenAI trenutno nudi.

Altman je navodno nazvao ChatGPT “nevjerovatno glupim”, iako ga radnici već koriste da ubrzaju svoje poslovne aktivnosti, razvijaju kod, pišu mailove i još mnogo toga. Dakle, ne može se reći koliko ćemo biti produktivniji kada se Altmanov magični model kolege pojavi na tržištu.

Altman nije precizirao kada će ovaj alat biti dostupan i koliko napredan AI mora da bude kako bi ga podržao. Ostali servisi kompanije, kao što su video generator Sora i generator slika DALL-E, i dalje zahtjevaju značajne smjernice za obavljanje zadataka. Oni također nisu dizajnirani da percipiraju informacije iz okruženja i koriste ih za postizanje određenih ciljeva.

Ali budući jezički model OpenAI, GPT-5, mogao bi biti korak u tom pravcu.

Izvor koji je ranije video ovaj model otkrio je za medije da je GPT-5 “materijalno bolji” od postojećih modela. Izvor je takođe rekao da OpenAI razvija uslugu gdje korisnici mogu da pozovu AI agenta da samostalno obavlja zadatke.

Izvori kažu da bi GPT-5 mogao izaći sredinom godine, dok Altman ne otkriva previše toga zvanično.

NAJNOVIJE