Upravo počela velika ofanziva Rusa: Probili granicu, krenuli prema velikom ukrajinskom gradu

Ruski prodor na sjeveroistoku Ukrajine ilustrira rastuće samopouzdanje i ambicije Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik načelnika ukrajinske vojne obavještajne službe, general bojnik Vadin Skibicki, rekao je The Economistu prošle sedmice da se Rusija sprema za napad i na Harkiv i na sjevernu regiju Sumi. To upozorenje ponovio je i zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga general pukovnik Oleksandr Pavliuk.

Rusi su, prema ukrajinskim procjenama, nagomilali desetine hiljada vojnika na granici. No, ukrajinski visoki dužnosnici i generali ne misle da je moguć pad Harkiva ili Sumija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni komentator Oleksandr Kovalenko istaknuo je da je Rusiji trebalo skoro 80.000 vojnika da zauzme mali istočni grad Avdiivku prošle veljače, nakon mjeseci bombardiranja. Veliki gradovi kao što su Sumi i Harkiv su potpuno druga priča, rekao je.

Nadalje, u Moskvi u zadnje vrijeme sve češće govore o uspostavi tzv. tampon zone između ruske regije Belgorod i Ukrajine. To je zato što su ukrajinske snage nastavile s učestalim napadima na ruski teritorij, što neke zapadne saveznike čini nervoznim, baš kao i čelnike u Moskvi. Upravo zato Rusi bi mogli htjeti potisnuti Ukrajince od granice i otežati napade na ruski teritorij.

Zelenski: Rusija pokrenula novu ofanzivu u Harkivskoj oblasti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Rusija pokrenula novu ofanzivu u Harkivskoj oblasti.

“Rusija je pokrenula novi val ofanzivnih akcija u smjeru Harkiva. Naši branitelji dočekali su ih kopnenim snagama, brigadama i artiljerijom”, rekao je Zelenski na press konferenciji u Kijevu.

Harkiv posebno ranjiv

Od tada je Harkiv, koji je posebno ranjiv zbog svoje blizine Rusiji, pogođen zračnim napadima koji su prouzročili veliku štetu energetskoj infrastrukturi u toj regiji. U Vovčansku, pograničnom gradu u regiji Harkiv s prijeratnim stanovništvom od 17.000 koje se smanjilo na nekoliko tisuća, vlasti su rekle da su naselje i okolna područja pod snažnim granatiranjem.

Vlasti pomažu civilima u evakuaciji, rekao je za medije Tamaz Gambarašvili, čelnik vojne uprave Vovčanska. Nakon više od dvije godine invazije, Moskva ima zamah na bojnom polju, a Ukrajina se suočava s nedostatkom ljudstva i zaliha topničkih granata i protuzračne odbrane.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE