Umrli su najstariji sijamski blizanci na svijetu

Umrli su najstariji sijamski blizanci na svijetu, Lori i George Schappell, saopćila je Guinnessova knjiga rekorda. Lori i George su preminuli 7. aprila u bolnici Sveučilišta u Pennsylvaniji, a uzrok smrti još uvijek nije utvrđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili su stari 62 godine i 202 dana. Rođeni 18. jula 1961. u Pennsylvaniji, Lori i George imali su djelomično spojene lubanje, dijeleći vitalne krvne žile i 30 posto svojih mozgova, odnosno čeoni i tjemeni režanj. Ipak, u mnogo toga su se razlikovali.

George je imao spinu bifidu i nije mogao hodati pa je sjedio u stolici sličnoj invalidskim kolicima koju je Lori gurala. George je imao uspješnu karijeru country pjevača, a Lori je nekoliko godina radila u bolničkoj praonici veša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

George je rođen kao žena

2007. su postali prvi istospolni sijamski blizanci koji su se počeli identificirati kao da su različitog spola, kada se George počeo predstavljati kao muškarac. Inače, George je rođen kao Dori, ali je prvo promijenio ime u Reba, prije nego što je postao George.

Blizanci su živjeli u dvosobnom stanu u Pennsylvaniji. Svatko je imao svoju sobu, naizmjenično provodeći svaku noć u drugoj sobi. Tuširali su se odvojeno, koristeći zavjesu za tuš kao prepreku dok se jedan tuširao, a drugi stajao izvan kade.

Kad god su ih pitali bi li voljeli da su ikada bili razdvojeni, Lori i George su uvijek odgovarali “ne”. “Biste li bili razdvojeni? Apsolutno ne. Moja teorija je: zašto popravljati ono što nije pokvareno?” kazao je George u dokumentarcu iz 1997.

Blizanci su prkosili predviđanjima medicinskih stručnjaka koji su govorili da neće doživjeti 30. godinu.

NAJNOVIJE