Ukrajinci optužuju ruske trupe da kradu zalihe pšenice sa okupirane teritorije

Generalštab vojske Ukrajine je u svome redovnom izvještaju optužio ruske trupe da kradu pšenicu na okupiranim teritorijama. Borbe između ruske i ukrajinske vojske se vode na jugu i istoku Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski generalštab u izvještaju navodi kako Rusi pljačkaju seljake, te kao primjer navode da je u gradu Kamianka-Dniprovska od zemljoradničke udruge ukradeno 60 tona pšenice. Sa pšenicom je ukraden i kamion.

Ivan Federov, gradnačelnik Melitopolja, kojeg su ruske trupe danima držali u zarobljeništvu je također govorio o otuđivanju žitarica koje čine ruske trupe. Kazao je kako su pljačke dosegle industrijsku razinu. Spomenuo je snimak više od 50 vozila koji odvlače žitarice sa okupirane ukrajinske teritorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije su se pojavile tvrdnje o tome da su čečenski vojnici koji se bore za Rusiju u Ukrajini ukrali poljoprivrednu opremu vrijednu milione eura. Kombajni, traktori i sijačice ukradene iz poljoprivredne radnje u Melitopolju su locirane na jednom imanju u selu Zakan-Yurt u Čečeniji.

Problemi sa sjetvom u Ukrajini i izvozom žitarica iz ove države bi mogle ostaviti posljedice na čitav svijet, jer mnoge države prehranjuju svoje stanovništvo zajvaljujući žitaricama iz Ukrajine i Rusije.

NAJNOVIJE