U Gazi uništeno 4000 embrija: Porodice su prodavale nakit da bi platile postupak

Izraelska granata koja je u decembru pogodila najveću kliniku za plodnost u Gazi raznijela je poklopce pet spremnika tekućeg dušika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je tekućina s vremenom isparavala, temperatura unutar spremnika je rasla i uništila više od četiri tisuće embrija, tisuću primjeraka sperme i neoplođenih jajašaca pohranjenih u klinici za umjetnu oplodnju, javlja Reuters.

Embriji u tim spremnicima bili su posljednja nada stotinama palestinskih parova koji se suočavaju s neplodnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znamo što su ti potencijalni životi značili roditeljima, bilo za budućnost ili za prošlost”, rekao je Bahaeldeen Ghalayini, opstetričar i ginekolog s Cambridgea koji je osnovao kliniku. “Najmanje polovica tih parova više ne može proizvoditi spermu ili jajašca kako bi napravili održive embrije te neće imati drugu priliku”, dodao je ljekar.

“Porodice prodaju televizore i nakit da bi otišli na umjetnu oplodnju”

Velike porodice uobičajene su u enklavi, gdje je gotovo polovica stanovništva mlađa od 18 godina, a stopa plodnosti visoka je 3.38 poroda po ženi, pokazuju podaci Palestinskog zavoda za statistiku.

Unatoč siromaštvu Gaze, parovi koji se suočavaju s neplodnošću plaćaju umjetnu oplodnju, a neki prodaju televizore i nakit kako bi platili naknade, rekao je Ghalayini.

Kako su se izraelski napadi pojačavali, Mohammed Ajjour, glavni embriolog Al Basme, počeo se brinuti zbog razine tekućeg dušika u pet spremnika uzoraka.

Dopune su bile potrebne svakih mjesec dana kako bi temperatura bila ispod -180 stepeni Celzijevih u svakom spremniku koji radi neovisno o električnoj energiji. Nakon početka rata Ajjour je uspio nabaviti tek jednu isporuku tekućeg dušika, ali Izrael je isključio struju u Gazi, a većina dobavljača se zatvorila.

“Svi ti životi su ubijeni ili oduzeti”, poručio je Ghalayini.

NAJNOVIJE