U Austriji djeci daju testove za COVID-19 u obliku lizalica

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovo otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa koja je dominantna u dijelu evropskih država, moglo ubrzati širenje koronavirusa među mladima i djecom.

To bi moglo pridonijeti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspjehe kampanje vakcinacije, piše agencija France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi “pratili zarazu” i pružili “razumnu alternativu za testiranje”, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35.000 testova lizalica, rekao je glasnogovornik tamošnje regionalne vlade.

Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa sedmično.

Na uputama piše: “Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u spremnik, čekajte 15 minuta i provjerite rezultat.”

Nakon prvobitnog razočaranja što nemaju jarke boje i sladak okus kao prave lizalice, nego liče na “preuveličan” klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotschek istaknuo je kako se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test.

  • Tu nema problema – ponovili smo to danas i uspjelo je – rekao je i dodao “da misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strožije kontrole.”

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger, čelnica laboratorije u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph.

Ona je i autorica jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji.

Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prijestolnice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu.

  • Imam ideju i za to – odgovorila je Foedinger.

Ona u pet bečkih vrtića sada provodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica te mogu li ući u širu primjenu.

NAJNOVIJE