18.7 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

U Austriji djeci daju testove za COVID-19 u obliku lizalica

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovo otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa koja je dominantna u dijelu evropskih država, moglo ubrzati širenje koronavirusa među mladima i djecom.

To bi moglo pridonijeti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspjehe kampanje vakcinacije, piše agencija France Presse.

Kako bi “pratili zarazu” i pružili “razumnu alternativu za testiranje”, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35.000 testova lizalica, rekao je glasnogovornik tamošnje regionalne vlade.

Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa sedmično.

Na uputama piše: “Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u spremnik, čekajte 15 minuta i provjerite rezultat.”

Nakon prvobitnog razočaranja što nemaju jarke boje i sladak okus kao prave lizalice, nego liče na “preuveličan” klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotschek istaknuo je kako se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test.

  • Tu nema problema – ponovili smo to danas i uspjelo je – rekao je i dodao “da misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strožije kontrole.”

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger, čelnica laboratorije u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph.

Ona je i autorica jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji.

Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prijestolnice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu.

  • Imam ideju i za to – odgovorila je Foedinger.

Ona u pet bečkih vrtića sada provodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica te mogu li ući u širu primjenu.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO