U Americi je sve više “cyber otmica”. Zadnja žrtva je mladi Kinez, našli ga živog

Kineski učenik na razmjeni u SAD-u pronađen je promrzao, ali živ nakon što su njegovi roditelji platili desetine hiljada dolara u lažnoj iznudi i “cyber otmici”. Kai Zhuang je pronađen u šatoru u ruralnom području savezne države Ute, objavila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje se da se 17-godišnjak sam izolirao nakon što su njime manipulirali otmičari. Njegovi su roditelji prevarom navedeni da plate oko 80.000 dolara, piše BBC.

Sve više stranih studenata na meti cyber otmičara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zhuang je samo jedan od stranih studenata koji su u posljednje vrijeme bili na meti takozvanih cyber otmičara u SAD-u. Policija vjeruje da su Zhuanga otmičari kontrolirali već 20. decembra, kada su ga policajci u gradu Provu u Uti vidjeli kako nosi opremu za kampiranje.

Policijski službenici organizirali su njegov povratak u Riverdale – gdje je živio kod obitelji domaćina – zbog zabrinutosti za njegovu sigurnost. Međutim, tada nije spominjao nikakve prijetnje.

Policiju je zatim 28. decembra kontaktirala škola koju je pohađao, a koju su alarmirali njegovi roditelji u Kini. Zhuangovi roditelji rekli su školskim službenicima da su primili zahtjev za otkupninom i fotografiju njihova sina koja pokazuje da je otet.

Što je cyber otmica?

Prema policiji, počinitelji cyber otmice navode svoje žrtve da se izoliraju, pa čak i da same sebe fotografiraju kako bi izgledalo da su zatočene – unatoč tome što otmičari nisu prisutni. Umjesto toga, žrtve se prati preko Facetimea ili Skypea.

I žrtve i njihove obitelji u uvjerenju su da će oni drugi biti povrijeđeni ako ne poslušaju upute otmičara. No, unatoč tome što otmičari nisu bili sa Zhuangom, policija u Uti i dalje je strahovala za njegovu sigurnost, objašnjavajući da prosinačke temperature nose rizik smrzavanja preko noći.

Zhuang je na kraju pronađen u nedjelju oko 40 km sjeverno od Riverdalea, u šatoru bez izvora topline. Imao je ograničenu količinu hrane i vode, topli pokrivač i vreću za spavanje – kao i nekoliko mobitela za koje policija sumnja da su korišteni za otmicu.

Nakon spašavanja Zhuang je zatražio cheeseburger i razgovarao sa svojom porodicom.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE