Turska prijeti Grčkoj ratom ako proširi teritorijalne vode u Egejskom moru

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu poručio je Grčkoj da ne pokušava da proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru, jer će to biti opravdani vojni odgovor Ankare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naš stav je jasan, ne samo da ne može 12 milja, već nećemo dozvoliti da se teritorijalne vode Grčke prošire ni za jednu milju u Egejskom moru“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za medije u Ankari, komentarišući izvještaje da Atina planira da proširi teritorijalne vode oko Krita, prenosi Politiko.

„Ne ulazite u lažno herojstvo vjerujući onima koji bi mogli da vam čuvaju leđa. Ne tražite avanturizam, neće se dobro završiti za vas“,  poručio je Čavušoglu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno pomorsko pravo dozvoljava Grčkoj da proširi svoje teritorijalne vode do 12 nautičkih milja, ali u parlamentarnoj deklaraciji iz 1995. godine Turska je poručila da bi se to smatralo povodom za rat, jer bi veći dio njene obale bio lišen pristupa moru.

U međuvremenu se ništa nije promijenilo i ta prijetnja je i dalje na snazi, rekao je Čavušoglu.

Na prijetnje iz Ankare reagovao je portparol Vlade Grčke Janis Ikonomu, koji je rekao da se grčka vlada ponaša u skladu sa međunarodnim pravom i svojim nacionalnim interesima kao jedinim odrednicama.

Uprkos tome što su saveznici u NATO, Atina i Ankara su decenijama u sukobu oko brojnih bilateralnih sporova, uključujući pomorske granice i dugotrajni spor oko Kipra.

Proteklih mjeseci Turska je znatno pojačala retoriku, pa je tako predsjednik Redžep Tajip Erdogan čak izjavio da bi rakete mogle da budu poslate na Atinu, „ukoliko ne ostanu mirni“.

U oktobru su zvaničnici grčkog Ministarstva vanjskih poslova rekli za Politiko da bi tehnički radovi koji su potrebni za proširenje teritorijalnih voda na 12 nautičkih milja južno i istočno od Krita mogli biti gotovi za nekoliko sedmica.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE