Trump nakon objave zatvorske fotografije prikupio više od 7 miliona dolara

Predizborna kampanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa prikupila je 7.1 milion dolara otkako je u četvrtak objavljena njegova fotografija u zatvoru u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Georgii.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar dio prikupljenih sredstava dolazi od prodaje šoljica, majica i prijenosnih hladnjaka s fotografijom namrštenog lica bivšeg predsjednika.

Trump je pušten uz jamčevinu, a optužen je da je pokušao poništiti rezultat predsjedničkih izbora 2020. u Georgii. Suočava se s trima drugim optužnicama dok je u kampanji za predsjedničke izbore 2024. Dvije druge povezane optužnice tiču se neistinitih tvrdnji o izbornoj prevari i napadu njegovih pristalica na Capitol u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump poriče sve optužbe i tvrdi da je riječ o politički motiviranim postupcima s obzirom na to da vodi u utrci za nominaciju republikanske stranke te je najizgledniji izazivač trenutnog demokratskog predsjednika Joe Bidena.

Trump fotografiju objavio i na Twitteru

Čini se da su sudski procesi potaknuli Trumpove pristaše, a on je prikupio gotovo 20 miliona dolara u posljednja tri sedmice, otkako je protiv njega podignuta optužnica u slučajevima vezanim uz Georgiu i upad na Capitol.

Trump je u petak, odmah nakon uhićenja, prikupio 4.18 miliona dolara, što se smatra dosad najvišim iznosom prikupljenim unutar 24 sata u predizbornoj kampanji. Osim prodaje robe u internetskoj trgovini, njegov predizborni štab šalje poruke pristašama u kojima od njih traži pomoć.

Trump je u četvrtak na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, objavio svoju zatvorsku fotografiju uz natpis: “Upletanje u izbore. Nema predaje!” te naveo adresu svoje internetske stranice.

Bivši predsjednik na toj društvenoj mreži nije ništa objavio od januara 2021. Objavljena fotografija nastala je u okružnom zatvoru Fulton, gdje se predao vlastima i platio 200.000 dolara jamčevine kako bi bio pušten na slobodu dok čeka suđenje.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE