Tri dobre vijesti o pandemiji za kraj godine

U moru negativnih vijesti o pandemiji za kraj godine ipak je stiglo nekoliko pozitivnih signala: omikron je, izgleda, blaži nego što se mislilo, booster doza vakcine djeluje, a tu je i prva tableta protiv korone.

OMIKRON BLAŽI OD OČEKIVANOG?

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Prema jednoj studiji iz Engleske, nova varijanta virusa omikron u 20 do 25 posto slučajeva manje vodi bolničkom liječenju nego što je to slučaj s mutacijom delta. Pokusi u laboratorijima pokazuju da omikron ima manju sposobnost inficiranja stanica plućnog tkiva.

Iako još treba pričekati hoće li se nalazi potvrditi u praksi, sve ukazuje na to da će omikron biti blaži od očekivanog. Ali, širit će se brže jer zbog brojnih mutacija na tzv. spike-proteinu često zaobilazi imunitet koji smo stekli temeljnom vakcinom ili time što smo preležali prve varijante virusa.

Jedna škotska studija pokazuje da je rizik od odlaska u bolnicu kod omikrona čak za dvije trećine niži i da ta varijanta praktično ne izaziva jače simptome kod mlađih od 60 godina. U toj studiji se također pokazuje da booster vakcina, odnosno treća doza, u ogromnoj mjeri štiti od simptoma.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Tome u prilog govori i studija iz australijske oblasti Novi Južni Wales. Tamo su, doduše, gotovo svi vakcinisani i omikron šalje ljude u bolnicu dvostruko rjeđe nego delta.

Naučnici ipak upozoravaju da opasnost leži u tome što je omikron znatno više zarazan. Čak i ako je sam protok bolesti blaži, ako se u kratkom roku zarazi ogroman broj ljudi, bit će ih dovoljno da prepune bolnice.

BLIŽI SE KRAJ PANDEMIJE?

Neki već prognoziraju da omikron polako, ali sigurno donosi kraj pandemije. Jer, ta varijanta je pametnija i evolutivno superiornija u odnosu na deltu. To znači da se brže širi, ali rjeđe ubija svoje domaćine. Uskoro bi omikron trebao preuzeti primat u odnosu na deltu.

Iako virus neće biti brzo iskorijenjen, možda čak nikad, veliki su izgledi da postane endemski. To bi značilo da nema pandemije, ali da će oslabljena verzija virusa nastupati tu i tamo lokalno ili sezonski, baš kao gripa zimi. Od toga bi se onda štitilo kao i od gripe – godišnjom vakcinacijom.

Dobre vijesti su što proizvođači vakcina tvrde, a prve studije to i dokazuju, da booster doza dobro štiti od omikrona. To kažu i u Novavaxu, čija je vakcina nedavno odobrena u EU. U tu proteinsku vakcinu polažu se velike nade jer ima mnogo ljudi koji su skeptični napram nove mRNA tehnologije, pa su izbjegavali Modernu i BioNTech/Pfizer vakcinu.

I proizvođači te dvije vakcine su priopćili da treća doza odlično djeluje protiv nove varijante. To je saopćila i kompanija AstraZeneca.

PRVA TABLETA PROTIV KORONAVIRUSA

Pfizer ovih dana ima još jednu veliku vijest. Američka Agencija za lijekove izdala je hitno odobrenje za njihovu tabletu protiv koronavirusa nazvanu Paxlovid. Jedna Pfizerova analiza pokazuje da lijek smanjuje stopu smrtnih slučajeva za 89 posto.

Paxlovid zapravo usporava razmnožavanje virusa. Svako, ko je bolestan, uzima tabletu kod kuće dva puta dnevno, ukupno pet dana, a u kombinaciji s jednim drugim preparatom. Svrha tog lijeka je izbjegavanje ozbiljnog toka bolesti i sprječavanje eventualnog odlaska u bolnicu.

U toku je postupak za odobrenje pred Evropskom agencijom za lijekove. Tu kažu da bi se tablete mogle prepisivati odraslim pacijentima kojima ne treba dodatni kisik, a imaju povećan rizik od teškog protoka bolesti.

Proizvodnja još neće biti masovna, a lijek je skup. Tako su američke vlasti naručile deset milijuna pakiranja ovog lijeka za oko pet milijardi dolara. Prvih 265.000 bit će isporučeno u januaru, prenosi DW.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...