U Njemačkoj naglo porastao broj podnosilaca zahtjeva za azilom

Najveći broj podnosilaca zahtjeva za azilom dolazi iz Afganistana i Sirije, iza kojih slijede Pakistan i Irak.

Broj podnosilaca zahtjeva za azilom u Njemačkoj se u prvih devet mjeseci 2021. naglo povećao, a najveći broj podnesenih zahtjeva za azilom unutar Evropske unije bilježi se upravo u ovoj zemlji, prenosi Hina.

  • U cijeloj Evropskoj uniji u prvih devet mjeseci 2021. podneseno je 355.955 zahtjeva za azilom, što je 15 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najsnažniji rast je zabilježen u Njemačkoj gdje je broj podnesenih zahtjeva u poređenju s 2020. porastao za 33 posto na 100.240 zahtjeva”, javljaju mediji medijske grupe Funke pozivajući se na podatke statističkog ureda EU-a.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Prema istim podacima na Njemačku otpada 28,4 posto svih zahtjeva za azil podnesenih u prvih devet mjeseci ove godine na području Evropske unije. Podnosioci uglavnom iz Afganistana i Sirije Iza Njemačke slijedi Francuska s 20, Španija s 11 te Italija s osam posto podnesenih zahtjeva za azilom.

Na dnu ljestvice zemalja po broju zahtjeva za azilom se nalazi Mađarska gdje je u prva tri kvartala 2021. predano 30 zahtjeva za azilom. Najveći broj podnosilaca zahtjeva za azilom dolazi iz Afganistana i Sirije, iza kojih slijede Pakistan i Irak.

Prošle godine je, očito zbog utjecaja pandemije na migracijske tokove, naglo opao broj podnosilaca azila u Evropskoj uniji, dok je 2019. zabilježeno 612.000 zahtjeva.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

UIO prodaje 9 hiljada kroasana 7days

Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje u Regionalnom centru Sarajevo prodaje...

Zašto u goste nikako ne treba ići “praznih ruku”?

Postoji običaj koji kaže da nikada ne treba ići...

Putin sutra proglašava aneksiju dijelova Ukrajine

Objavljen je datum kada će Rusija službeno proglasiti aneksiju...

Apel za mladu majku Aminu koja je mjesecima zbog bolesti udaljena od svoje bebe Ajše

Udruženje Pomozi.ba ponovo pokrenulo apel za mladu majku Aminu...