― Marketing ―

TikTok trend čišćenja lica kiselim krastavčićima zaludio planetu: Dermatolog otkriva da li je besmislen

- Marketing -

Kiseli krastavci, kao i voda u kojoj stoje, postali su “preko noći” kozmetičko sredstvo koje koristi veliki broj mladih – da li griješe?

Najnoviji TikTok hak koji je postao viralan, a koji podrazumijeva čišćenje lica kiselim krastavcem, odnosno vodom u kojoj su stajali kiseli krastavci ni iz ugla stručnjaka nije sasvim besmislen, piše „DailyMail“.

Na najpopularnijoj društvenoj mreži korisnici navode da kiseli krastavci, odnosno voda u kojoj su stajali može da posluži kao dobar tonik za kožu, ali i kao sredstvo za uklanjanje šminke i uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože.

- Marketing -

Dermatolog Kristin Ko koja predaje na Univerzitetu Jejl, kaže za „DailyMail“ da postoje dokazi da hemikalije u kiselom povrću zbog prisustva mliječne kiseline mogu da imaju dobar efekat u čišćenju kože.

Pokazalo se da ova vrsta kiseline uklanja mrtve ćelije sa površine kože, što predstavlja svojevrstan piling i obezbjeđuje svjetliji ten.

– Koristila bih nešto što sadrži mliječnu kiselinu, beta-hidroksilnu kiselinu ili alfa-hidroksilnu kiselinu – kaže dr Ko i dodaje:

– Preparati sa kiselinom pomažu u rješavanju problema sa aknama, tako da u teoriji to možda i nije toliko ludo kao što zvuči.

Međutim, previše kiseline može da ošteti kožu, čineći da ona pocrveni, počne da se ljušti i postane sklona ekcemima, dok u ekstremnijim slučajevima može da spali kožu.

Kiseli krastavci koje kupujemo u prodavnicama sadrže oko pet posto kiseline, iako fermentacija povrća može da nosi rizik od većeg sadržaja kiseline u samom povrću koje korisnici „TikToka“ stavljaju na kožu.

Rizik bi mogao da bude veći u zavisnosti od alergija i osjetljivosti na kisele krastavce, mada isto to važi i za tradicionalne proizvode.

Dermatolog Ko predlaže da se odlučite za proizvod koji ćete pronaći u vašoj apoteci, a ne u prodavnici hrane i otkriva za šta bi se ona odlučila:

– Ja lično ne bih stavljala sok od kiselih krastavaca na lice. On nije testiran na koži, dok većina proizvoda jeste. Postoje proizvodi bez mirisa, čak i bez konzervansa koji su formulisani tako da budu što čistiji. Zato bih se prije opredijelila za njih nego za kisele krastavce ili vodu u kojoj su konzervisani.

- Marketing -