Sutra uništavanje 2.490 komada zaplijenjenog oružja

Uništavanje 2.490 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka, pištolja i komada dijelova oružja i prateće opreme biće organizovano sutra na lokaciji Željezare Ilijaš, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Vijeću ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom akcijom se želi skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i šta slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost svih građana.

Akciju uništavanja organizuju Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH u saradnji sa EU u BiH, Razvojnim programom UN (UNDP) u BiH i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijima će se obratiti predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove, migracije i reformu javne uprave Delegacija EU u BiH Karel Lizerot i vršilac dužnosti rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat.

U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou.

Medijima će biti omogućeno da snime proces uništavanja oružja i izjave učesnika u krugu Željezare Ilijaš od 12.15 sati.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE