Studenti medicine pisali Vladi KS nakon smrti dr. Azre Spahić: Predložili konkretne mjere, evo koje

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu uputilo je javno pismo Vladi Kantona Sarajevo nakon smrti njihove kolegice dr. Azre Spahić koja je poginula u saobraćajnoj nesreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložili su zakonske izmjene iz domena saobraćaja kojima se predviđaju ozbiljnije kazne za bahate vozače, ali i one koji voze u alkoholiziranom stanju.

Istakli su kako su dr. Azra Spahić i povrijeđena dr. Alma Suljić, izvanredne studentice koje su društveno aktivne, te kazali da su one “žrtve sistema u kojem ne postoji red, pravilo ni kazna”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi studenti medicine, svjesno smo dometa naše formalnog obrazovanja i prihvatamo činjenicu da nismo pravnici, ali ovom prilikom smo primarno da prihvatimo i tu ulogu”, naveli su iz Udruženja.

Ističu kako ni u jednom trenutku nisu ni pomislili da će biti prinuđeni da se kolektivno upliću u procese zakonodavstva te da će spuštati vijenac na mjesto stradanja njihove kolegive i organizirati odlazak na njenu dženazu.

“Osjećamo se obaveznim da učinimo sve što je u našoj moći da se promjene što prije realiziraju. Naš aktivizam od 26. maja upravo kreće ka tom smjeru”, kazali su studenti Medicinskog fakulteta.

Istakli su kako su detaljno iščitali Zakone o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH te Krivični zakon FBiH.

“Postojeće zakonske odredbe uključuju i novčane kazne kao i kazne zatvora, ali zabrinuti smo što ništa od navedenog nije spriječilo da se nakon Selme Agić, Edite Malkoč, Jelene Opričić te Have Dovadžije stradaju i naše kolegice. Izražavamo zahvalnost što ste u zaista kratkom roku sazvali hitnu sjednicu Vlade KS, ali nažalost ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni predloženim mjerama niti potencijalnim rezultatima koje bi one donijele. Stoga apelujemo na usvajanje oštrijih kazni iz oblasti ugrožavanja sigurnosti u javnom prometu, a naročito sa smrtnim ishodom i nanošenjem teške tjelesne povrede”.

Njihovi prijedlozi su:

– više novačne kazne za prekoračenje dozvoljene brzine
– zatvorske kazne za upravljanje motornim ovzilom pod dejstvom alkohola
– zatvorske kazne za upravljanje motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita
– uvođenje trajnog oduzimanja vozačke dozvole
– oduzimanje motornih vozila višestrukim prijestupnicima bez obzira na vlasništvo vozila.

“Smatramo da su u svakom naseljenom i prometnom kvartu neophodni ležeći policajci, radari te nadzorne kamere kako bi se snimci poslije mogli koristiti kao materijalni dokazi. Nadamo se da ćete nas saslušati i uvažiti ove prijedloge zbog budućnosti i sigurnosti svih nas. Nemojte dopustiti da Azrin, Selmin, Editin, Jelenin i Havin životi, kao i životi mnogih drugih stradalih u teškim saobraćajnim nesrećama izazvanim nesavjesnim nazovi vozača, budu uzaludni. Mi sigurno nećemo!”, poručuju iz Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE