Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Stiže sezona svadbi: Opremanje za odlazak na nečije veselje košta više od 800 KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opremanje jednog para za odlazak da budu gosti na nečijoj svadbi, ukupno gledano, košta 827 KM, izračunao je Zavod za statistiku RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, treba računati i cijenu poklona, cvijeća, kićenja svatova, koverte kao najveće stavke, kao i izdatke za muziku ukoliko su mladenci dozvolili da gosti mogu naručivati pjesme, smatraju u Zavodu.

Kako bi se gošća prikladno pripremila za svadbu neophodno je u prosjeku izdvojiti 310 KM, i to kako bi se kupili suknja, bluza i kožne cipele (salonke), a prije odlaska na slavlje neophodno je koristiti i usluge frizera i kozmetičara, navodi Zavod u tekstu u kojem je analizirao koliko u prosjeku jedan par košta opremanje za odlazak na svadbu.

Za muškarca je u prosjeku potrebno u prosjeku izdvojiti 517 KM, od čega najviše košta odijelo, a potrebno je kupiti, pored toga, i košulju, potkošulju, kožne cipele, te koristiti usluge frizera.

Moguće su i drugačije kombinacije ili korišćenje već kupljenih odjevnih predmeta, što značajno smanjuje cijenu opremanja za odlazak na svadbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– S obzirom na to da se bliži sezona svadbi i dok su sva svjetla kada je u pitanju svadba, sa razlogom, uperena u mladu i mladoženju, Zavod fokus pažnje u ovoj analizi želi makar nakratko da pomjeri na goste, bez kojih ovaj radosni trenutak u životu mladenaca, ne bi bio potpun – naglašeno je u tekstu.

U obzir su uzeti podaci koje Zavod prikuplja, svjestan činjenice da postoje i neke stavke kao što su pokloni, koverta, muzika, cvijeće, kićenje svatova koje nije moguće statistički prikupiti i koje zavise od osobe do osobe ili statusa zvanice.

Zavod za statistiku naveo je i podatke po kojima je u RS u 2021. godini registrovano 5.530 brakova, dok je prema preliminarnim podacima u prošloj godini 5.296 brakova, piše Srna.

- Marketing -