Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Stiže novi lijek protiv raka: Nosi se u ruksaku, podnošljivi je od Hemoterapije

Neka djeca koja boluju od malignih bolesti primaju novu vrstu liječenja daleko manje toksičnim lijekovima od hemoterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arthur (11) je jedan od prvih koji ga je dobio u londonskoj bolnici Great Ormond Street, kao tretman za rak krvi.

Njegova porodica terapiju je nazvala “tračkom sunca” jer je djelovala, a pritom se Arthur nije osjećao puno bolesnije. A budući da se ovaj lijek može primiti bilo gdje, a ne samo u bolnici, provodio je više vremena kod kuće sa svojom porodicom, uživajući više u onome što voli, piše BBC. Nosio je terapiju sa sobom u ruksaku, svom “blina ruksaku”. Za Arthura je blinatumomab ili blina bio jedina prava opcija nakon što hemoterapija nije uspjela potpuno ukloniti maligne stanice i ostavila ga je vrlo slabim.

Ima dozvolu za liječenje odraslih

Blina već ima dozvolu za liječenje odraslih oboljelih od raka, a stručnjaci se nadaju kako će se pokazati da može sigurno pomoći i djeci. Nekih 20 centara širom Ujedinjenog Kraljevstva koristi ga eksperimentalno za djecu s B-staničnom akutnom limfoblastičnom leukemijom (B-ALL). Lijek je imunoterapija koja traži stanice raka kako bi ih imunološki sustav tijela mogao prepoznati i uništiti. Ovaj lov je precizan – zdrave stanice ostaju netaknute – za razliku od hemoterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blina dolazi u vrećici s tekućinom i daje se kroz tanku plastičnu cjevčicu koja prolazi kroz venu na pacijentovoj ruci tokom više mjeseci. Pumpa na baterije kontrolira koliko brzo lijek curi u krvotok – vrećica može trajati danima. Cijeli se komplet može nositi u ruksaku manjem od A4 udžbenika, što ga čini potpuno prenosivim.

Za Arthura je to značilo da može raditi druge stvari – igrati se u lokalnom parku – dok traje liječenje. I za razliku od njegove intenzivne hemoterapije, koja je ionako prestala djelovati, nije ga učinila previše slabim da može uživati u svakodnevici.

Kao i drugi pacijenti na blini, Arthur je dobio lijekove za smanjenje mogućnosti ozbiljnih reakcija ili nuspojava prije početka infuzije. U početku je imao napadaje groznice i morao je ostati u bolnici radi pregleda. Ali ubrzo nakon toga, mogao je otići kući. Naprtnjača je stalno bila s Arthurom, uključujući i dok je bio u krevetu. No iako pumpa stvara buku, mogao je pristojno spavati. Kemoterapija je bila teška za Arthura i prelazak na blinu bio je olakšanje, rekla je njegova majka Sandrine:

“Bolest je bila potpuno izvan kontrole, živjeli smo u stalnom strahu jer je njegovo tijelo bilo oslabljeno lijekovima. Njegovo stanje se pogoršavalo, to je vrlo teško prihvatiti.”

“Bio je to veliki korak – bio je slobodan”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arthur se morao vraćati u bolnicu svaka četiri dana kako bi ljekari mogli nadopuniti pribor za tretman, ali se preostalo vrijeme mogao liječiti kod kuće. “Uživao je čuvati ruksak i biti odgovoran, sve je to prihvatio”, rekla je Sandrine.

A krajem aprila 2023. Arthur je imao posljednji zahvat uklanjanja infuzije iz ruke. “Bio je to veliki korak – bio je slobodan”, rekla je Sandrine. Ljekari kažu da blina može uvelike zamijeniti hemoterapiju – možda i do 80%. Oko 450 djece godišnje u Velikoj Britaniji dobije dijagnozu raka od kakvog je patio Arthur.

Glavni istraživač i pedijatrijski hematolog prof. Ajay Vora rekao je za BBC: “Hemoterapije su otrovi koji ubijaju leukemijske stanice, ali također ubijaju i oštećuju normalne stanice – i to je ono što uzrokuje nuspojave. Blinatumomab je nježniji, ljubazniji tretman.”

Još jedan lijek za ciljanu imunoterapiju, T-stanična terapija kimernim antigenskim receptorom (CAR-T), također je nedavno postao dostupan. Ali skuplji je od bline i pacijentove vlastite stanice moraju se uzeti i zatim promijeniti u laboratoriju prije nego što se vrate u tijelo kao lijek, za što je potrebno vrijeme. Zahvaljujući ovom liječenju, Arthurov rak je nestao.

“Za Novu godinu smo saznali da je blina djelovala i da nema zaostalog raka. To je bilo nevjerojatno i tako smo imali dvostruko slavlje”, zaključila je Sandrine.