Šta donosi novi zakon u BiH: Nargile se neće zabraniti u potpunosti, ali će ove regulacije…

Novi Zakon o zabrani pušenja u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je od 28. maja, a ove regulacije će posebno uticati na jedan segment ugostiteljstva – nargila barove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se zasad zna o novom zakonu jeste da se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, a čiji će nadzor vršiti policijski službenici.

Zakonom su propisane i kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, a kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM. Ipak, kažnjavanje će početi tek godinu kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da nargile spadaju među duhanske proizvode koji su pod zabranom prema novom zakonu. Osim cigareta i e-cigareta, popularna shisha će biti zabranjena u zatvorenim objektima, osim u nekoliko slučajeva. To sada najviše zavisi od detalja zakona, koji još uvijek nisu objavljeni, prenosi Radiosarajevo.

Prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljenim 2020. godine, broj pušača u Bosni i Hercegovini je oko 990 hiljada, među osobama starijim od 15 godina. To je negdje oko 35 posto ukupnog stanovništva u BiH. Što se tiče nargile, ti podaci nisu dostupni, ali prolazak kroz grad tokom dana ili navečer je dokaz za sebe…

Samim tim, ugostitelji koji se, manje-više ekskluzivno, bave usluživanjem nargilom kritikuju rigoroznost regulacije, ali i tajming objave detalja. Ovdje imaju podršku drugih ugostitelja, koji su iznijeli kritike na sličan način.

Ovdje svakako treba reći kako su, prema istraživanju British Health Foundation, nargila i dim koji izlazi kao rezultat konzumiranja nargile jednako ili čak i više štetni nego konzumiranje cigareta. Navodi se kako dim iz nargile sadrži iste toksine kao i cigareta, te da konzumiranje nargile možda čak i više šteti nego cigareta, zbog količine dimova koji se ‘uzmu’ tokom jedne konzumacije, koja može trajati i do dva sata.

U svakom slučaju, ovaj zakon neće zabraniti nargile u potpunosti. Još uvijek će biti moguće naručiti ovaj duhanski proizvod, a još će se vidjeti, službeno, kako će se to regulisati.

Ono što je svakako poznato jeste da će ovaj zakon imati veliki utjecaj na ugostitelje koji se primarno bave ovom uslugom.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE