Senzacionalno otkriće u Švedskoj: Pronađeno veliko nalazište rijetkih metala

Najveće evropsko nalazište rijetkih metala, koji se koriste za mobilne telefone, ali i za projektile, pronađeno je u Švedskoj, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Evropi se trenutno ne vade rijetki metali, a švedski ministar pozdravio je ovo otkriće kao način smanjenja ovisnosti EU-a o Kini. Naime, oko 98 posto rijetkih metala korištenih u EU 2021. uvezeno je iz Kine.

Otkriće se također smatra “odlučujućim” za zelenu tranziciju, s obzirom na očekivani porast potražnje za električnim vozilima i vjetroturbinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od milion tona rijetkih metala navodno je pronađeno na krajnjem sjeveru Švedske.

Iako je pronalazak značajan, prema američkoj procjeni to je samo djelić svjetskih rezervi od 120 miliona tona, navodi BBC.

Pojam se odnosi na grupu od 17 elemenata koji se koriste za izradu niza proizvoda i infrastrukture koji su sve važniji za svakodnevni život.

Mogu se naći u mobitelima, tvrdim diskovima i vozovima, a neki su neophodni za vojnu opremu poput sistema za navođenje projektila.

Očekuje se da će se potražnja za njima upeterostručiti do 2030. godine, međutim, njihova ekstrakcija je teška i potencijalno štetna za okoliš.

“Litij i rijetki metali uskoro će biti važniji od nafte i plina”, rekao je prošle godine evropski povjerenik za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Govoreći na press-konferenciji, švedska ministrica energetike Ebba Busch jučer je rekla da je EU ‘previše ovisna o drugim zemljama’ i insistirala na promjeni.

“U rudniku će započeti elektrifikacija, samodostatnost EU i nezavisnost o Rusiji i Kini”, navela je Busch.

Izvršni direktor rudarske tvrtke LKAB Jan Mostrom napomenuo je kako novootkrivene sirovine možda neće stići na tržište prije 10-15 godina jer zbog procjene rizika za okoliš procesi izdavanja dozvola traju dugo.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE