Šef EU vijeća: Napadi Izraela na civilnu infrastrukturu su protiv međunarodnog prava

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da su napadi na civilnu infrastrukturu u Gazi i blokiranje pristupa osnovnim potrebama protivni međunarodnom pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Napad na civilnu infrastrukturu nije u skladu s međunarodnim pravom- rekao je Michel na konferenciji za novinare nakon završetka virtualnog samita čelnika EU, koji je sazvan zbog situacije na Bliskom istoku, nakon Hamasova napada na Izrael i izraelskog odgovora udarima na Gazu.

Palestinske vlasti su objavile da je u izraelskom zračnom napadu na bolnicu u Gazi u utorak navečer ubijeno su stotine ljudi, a UN je izvijestio da su Izraelci pogodili i jednu od škola koja služi kao sklonište.

Ministarstvo zdravstva palestinskog teritorija pod Hamasovom upravom objavilo je najmanje 500 civila ubijeno u bombardiranju kruga bolnice Ahlija Araba u centru grada. Palestinci za udar na bolnicu optužuju Izrael, a izraelske vlasti uzvraćaju da je bolnica pogođena raketom s palestinskog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michel je istaknuo da potpuna blokada pojasa Gaze, “blokiranje osnovne infrastrukture, uskraćivanje vode i električne struje i dostava hrane nije u skladu s međunarodnim pravom”.

NAJNOVIJE