Sada je sve moguće: Izrael rasporedio 100.000 vojnika na granici s Libanom?

Američki list Wall Street Journal je objavio procjene izraelskih sigurnosnih zvaničnika da je izraelska vojska rasporedila 100.000 vojnika na granici s Libanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List navodi da su izraelski vojnici granična područja na sjeveru pretvorili u nedeklarisani kamp, budući da su tenkovi na ulicama, oklopna vozila poredana na igralištima, a vojnici spavaju u šatorima na poljima.

Dodaje da je do otkrivanja ove brojke u vezi sa izraelskim vojnicima došlo zbog procjene sigurnosnih zvaničnika, iako je jedan vojni zvaničnik odbio komentarisati bilo šta na ovu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni treneri su poslani u sela kako bi obnovili borbene vještine rezervnih vojnika, u šta spada i obuka direktnog sukoba.

Prema izjavi jednog izraelskog padobranca, pitanje rata nije vezano za procjenu da li će izbiti ili ne, već samo za procjenu njegovog vremena.

Uzajamne prijetnje

Generalni sekretar libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah ranije je izjavio da je sukob Potop Al-Aksa 100 posto palestinski, ali se proširio na više frontova i teritorija, ističući da je njegova stranka otpočetka umiješana i nastavlja da se bori protiv njega.

„Mi smo ušli u bitku 8. oktobra“, kazao je Nasrallah, ukazujući da ono što se dešava na libanskom frontu „nije zapamćeno u historiji izraelskog entiteta“. U svakom slučaju, nećemo biti zadovoljni onim što se dešava na izraelskoj granici.

S druge strane, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant obećao je da će Liban skupo koštati ako se Hezbollah usudi napasti Izrael.

Od početka izraelske agresije na Pojas Gaze 7. oktobra, usljed operacije Potop Al-Aksa, Hezbollah je počeo da izvodi operacije protiv izraelskih vojnih meta, dok Izrael uzvraća bombardovanjem onoga što opisuje kao kretanje stranačkih boraca i njene vojne infrastrukture u blizini granice. Uzajamno bombardovanje je dovelo do žrtava na obje strane.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE