Rusija poručila Amerikancima: Držite se podalje od našeg zračnog prostora

Moskva je Washingtonu u srijedu poručila da se drži podalje od njenog zračnog prostora nakon što su ruski borbeni zrakoplovi presreli američki dron koji je potom pao u Crno more, što je bio prvi izravni sukob između supersila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Kremlj i Washington se međusobno optužuju za incident koji se zbio u utorak u međunarodnom zračnom prostoru u blizini teritorija za koji Rusija tvrdi da ga je anektirala od Ukrajine dok i dalje traju sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga na istoku Ukrajine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je najnovija potvrda da izravno sudjeluju u tim aktivnostima – u ratu”, rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev. Američki državni tajnik Antony Blinken je u srijedu na tiskovnoj konferenciji tijekom službenog posjeta Etiopiji incident opisao kao “nepromišljen” i “opasan”.

“Nemojte ovo ponovo učiniti”

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Odbio je govoriti o namjerama ili motivaciji koja stoji iza incidenta. Čini se da Washington želi smiriti situaciju. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je govoreći za američki televizijski kanal MSNBC izjavio da je incident vjerojatno bio nenamjerni čin Rusije.

Američka vojska je rekla da su se dva ruska borbena zrakoplova Su-27 približila jednoj od njenih bespilotnih letjelica MQ-9 Reaper na izvidničkoj misiji iznad međunarodnih voda. Zrakoplovi su ometali dron i polijevali ga gorivom prije nego što mu je jedan odrezao elisu, nakon čega je pao u more.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je rekao da su američki dužnosnici ruskom veleposlaniku Anatoliju Antonovu rekli da Moskva mora biti pažljiva: “Njihova poruka je glasila: ‘Nemojte ovo ponovo učiniti'”.

Sudara nije bilo, prema ruskim tvrdnjama. Letjelica je pala u more nakon što je poduzela “oštre manevre” leteći “namjerno i provokativno” u blizinu ruskog zračnog prostora. Moskva je podigla svoje lovce kako bi je identificirali.

“Neprihvatljiva aktivnost američke vojske blizu naših granica je razlog za zabrinutost”, kazao je u priopćenju veleposlanik Antonov. Optužio je Washington da koristi dronove kako bi prikupio obavještajne podatke koje bi vlada u Kijevu mogla iskoristiti protiv Rusije.

“Rusija povećava ozbiljnost situacije”

“Prestanite letjeti blizu ruskih granica”, poručio je Washingtonu. Kijev je rekao da incident pokazuje da je Moskva spremna proširiti područje sukoba tako da u njega uvuče druge države. Rusija povećava ozbiljnost situacije dok se suočava sa “stanjem strateškog poraza” u Ukrajini, rekao je Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti.

SAD je Ukrajinu dosad podržao vojnom pomoći u vrijednosti od više desetaka milijardi dolara, no tvrdi da njegovi vojnici nisu izravno uključeni u rat, koji Moskva prikazuje kao sukob protiv ukupne moći zapada.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...