Rusija od subote obustavlja isporuku gasa Finskoj

Finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je danas da će Rusija prekinuti isporuku gasa Finskoj nakon što je ta zemlja odbila da plaća ruski gas u rubljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu vijest je potvrdio ruski gasni gigant Gasprom i naveo da će isporuka gasa prestati u subotu, kada se okonča postojeći ugovor o snabdijevanju, piše BBC.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da planira da razgovara sa Gaspromom o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa Kalinjingradu, ruskom gradu koji se nalazi između Litvanije i Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, finski Gasum odbio je da plati gas ruskom Gaspromu u rubljama, što je Moskva ranije tražila od evropskih zemalja.

„Zaista je žalosno što će isporuke prirodnog gasa sada biti zaustavljene uprkos našem ugovoru o snabdjevanju“, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen.

„Međutim, pažljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne dođe do poremećaja u gasnoj mreži, moći ćemo da snabdijevamo gasom sve naše kupce u narednim mjesecima“, rekao je on.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije.

NAJNOVIJE