― Marketing ―

Rusija od subote obustavlja isporuku gasa Finskoj

- Marketing -

Finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je danas da će Rusija prekinuti isporuku gasa Finskoj nakon što je ta zemlja odbila da plaća ruski gas u rubljama.

Ovu vijest je potvrdio ruski gasni gigant Gasprom i naveo da će isporuka gasa prestati u subotu, kada se okonča postojeći ugovor o snabdijevanju, piše BBC.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da planira da razgovara sa Gaspromom o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa Kalinjingradu, ruskom gradu koji se nalazi između Litvanije i Poljske.

- Marketing -

Podsjetimo, finski Gasum odbio je da plati gas ruskom Gaspromu u rubljama, što je Moskva ranije tražila od evropskih zemalja.

„Zaista je žalosno što će isporuke prirodnog gasa sada biti zaustavljene uprkos našem ugovoru o snabdjevanju“, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen.

„Međutim, pažljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne dođe do poremećaja u gasnoj mreži, moći ćemo da snabdijevamo gasom sve naše kupce u narednim mjesecima“, rekao je on.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...