Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Rusi bježe u Mongoliju kako bi izbjegli mobilizaciju i odlazak u rat u Ukrajinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hiljade Rusa pobjeglo je u Mongoliju preko granice na sjeveru u pokušaju da izbjegne regrutaciju u Ukrajinu, čime je izvršen dodatni pritisak na vladu u Ulan Batoru i njene napore da se distancira od sukoba, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su bili primorani satima čekati u redu na graničnom prijelazu Kyakhta u etničkoj mongolskoj provinciji Buryatia, ali su rekli da imaju malo izbora nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio “djelimičnu mobilizaciju” 300.000 vojnika s ciljem odbijanja kontraofanzive u Ukrajini.

– Moja zemlja je započela djelomičnu mobilizaciju i mislim da to negativno utiče na društvo – rekao je jedan od njih. “Čekali smo jako dugo na ruskoj strani granice oko 16 sati.”

Suren Bat-Tur, vlasnik pansiona u glavnom gradu Ulan Batoru, koji inače koriste planinari i putnici koji inače putuju samo s ruksacima, takođe je pomagao svojim prijateljima u Burjatiji da pobjegnu od mobilizacije.

Pansion je već popunjen nakon Putinovog naloga za mobilizaciju, a Bat-Tur je rekao da je već odbio desetine zahtjeva za krevete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Želio sam da im pomognem, bilo je veoma teško – rekao je Bat-Tur. “Sada traže posao u građevinarstvu ili poljoprivredi pa imaju šta da rade dok su ovdje.”

Jedan novopridošli gost, koji se predstavio kao Aleksej, rekao je da je prošlog vikenda prešao u Mongoliju, ostavljajući za sobom ženu i troje dece.

Na granicu je stigao kasno navečer turističkim autobusom prepunim drugih mladih Rusa.

- Marketing -