Rus u snijegu napisao ‘Ne ratu’ i dobio 10 dana zatvora

Ruski sud odredio je 10-dnevni zatvor čovjeku koji je prstom na snijegu napisao “Ne ratu” na ulazu u klizalište u parku Gorki u Moskvi. Prema sudskim dokumentima, incident se dogodio 23. novembra, a muškarac po imenu Dmitrij Fjodorov osuđen je sljedeći dan nakon što ga je policija privela, prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je odlučila da se njegov čin može smatrati građanskim prekršajem prema zakonu koji cilja na svakoga za koga se smatra da je javno djelovao kako bi diskreditirao ruske oružane snage, što je kazneno djelo koje je u njegovu slučaju bilo kažnjivo i novčanom kaznom.

Novi zakoni za suzbijanje neslaganja doneseni su ubrzo nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u februraru 2022. u, kako je rekao, “specijalnoj vojnoj operaciji”. Za one koji se protive ruskom ratu u Ukrajini, istupanje u javnosti od tada je postalo riskantno, a kritičari kažu da je gotovo 20.000 ljudi privedeno i da je otvoreno preko 800 kaznenih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fjodorov, koji je na sudu priznao da je napisao antiratnu poruku, dobio je deset dana zatvora zbog neposluha policiji i navodnog odbijanja da ode u policijsku stanicu, što je on negirao, prema sudskim dokumentima. Također je kažnjen nepoznatim iznosom – očito jer je napisao “Ne ratu” – prema izvještajima ruskih medija iako se to nije spominjalo u sudskim dokumentima objavljenima na internetu.

Vlasti kažu da je potrebno maksimalno jedinstvo u trenutku kada je Rusija zarobljena u onome što je Putin – za kojeg se očekuje da će sljedeće godine tražiti još jedan šestogodišnji mandat – opisao kao egzistencijalnu bitku sa Zapadom. Kritičari optužuju vlasti za brutalno zatvaranje i kažnjavanje svih onih koji im se protive.

Ranije ovog mjeseca sud u Sankt-Peterburgu osudio je na sedam godina zatvora umjetnicu koja je naljepnice s cijenama u supermarketu zamijenila porukama kojima poziva na prekid rata u Ukrajini, u presudi koju su njezini pristaše nazvali sramotnim izrugivanjem pravde.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE