Efendić sumnja da je incident na dan Državnosti izrežiran: Kako je grupa ljudi u Banja Luci mogla znati za njihov dolazak koji nije najavljen?

Prvi put u posljednjih 80 godina neki nivo vlasti u Bosni i Hercegovini usudio se da zabrani obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lider Stranke za BiH Semir Efendić je tim povodom u programu televizije Hayat otvoreno izrazio sumnju da je cijeli incident izrežiran, ali i da je cijeli događaj ponižavajući jer se pokazalo da jedan entitet pokušava da bude jači od države.

“Birali su Dodika, pritisnuti Draganom Čovićem. Sve to ima svoje posljedice, a mi to sada gledamo. Sve je to skupa jedan cirkus od strane Trojke. Ovdje se radi o smišljenoj igri između Dodika i Trojke. Oni bi prije svega trebali da učestvuju u obilježavanju Dana državnosti na pozicijama na kojima se nalaze. Neka nam kaže Nikšić kako je FBiH obilježila Dan državnosti. Na nenajavljenu posjetu imate spontano okupljanje građana? Kako ti građani znaju da će tamo biti nenajavljena kafa? Meni je sav taj scenario u Banja Luci sumnjiv. Ovi događaji nas na neki način sve ponižavaju pokazujući da jedan entitet pokušava da bude jači od države”, rekao je Efendić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efendić je govorio i o drugim temama a jedna od najaktuelnijih je svakako pokušaj stranaka Trojke i HDZ-a da izmjenama poslovnika o radu Parlamenta FBiH dođu u priliku da za sudiju Ustavnog suda BiH imenuju HDZ-ovca Marina Vukoju.

“Sa dnevnog reda sjednice je skinut prijedlog izmjene Poslovnika, ali i svi zakoni koji su trebali biti razmatrani. Opet se radi o nekoj vrsti blokade Parlamenta ili njegovog rada. Prijedlog izmjene Poslovnika bio je upućen po hitnoj proceduri. Sada se nastojalo kroz hitnu proceduru, bez mogućnosti javne rasprave, ipak staviti na dnevni red. Trojka blokira rad Parlamenta ili HDZ koji ne dozvoljava da se ništa radi u Federaciji prije nego što bude imenovan Vukoja. Izmjena Poslovnika krči put za imenovanje Vukoje. Nije bilo potrebe da se ostali zakoni povlače. O tako važnom pitanju pristupaju na tako nezreo način. Ako se tako odnosimo prema Ustavnom sudu mi ćemo i dalje imati zemlju kojom nismo zadovoljni, u kojoj vam neko može zabraniti da obilježavate Dan državnosti”, rekao je Efendić.

Efendić se osvnuo i na to kako je moguće da Trojka čini toliki ustupak HDZ-u. Čini se da posljednjih mjeseci stranka Elmedina Konakovića više insistira na imenovanju Vukoje, nego sam HDZ.

“Svjesni su da je HDZ uz međunarodnu zajednicu Trojku doveo na vlast. Oni su jedna manjina na prostoru gdje oni politički djeluju. Svjesni su da duguju HDZ-u i međunarodnoj zajednici ovaj mandat. Imamo druge zahtjeve HDZ-a, a prvi je popunjavanje Ustavnog suda. Svjesni su da svoju poziciju u vlasti ne duguju izbornom rezultatu. Stranke Trojke su javno obećale da će glasati za Marina Vukoju”, govori Efendić.

Efendić se dotakao i toga da li se oslanja Trojka, odnosno možemo li se svi osloniti da će međunarodna zajednica čuvati Bosnu i Hercegovinu pred separatistima.

“Ne znam čime misle da jačaju državu. Mislim da je država u velikoj opasnosti. Sve što manje urade od onoga što su obećali za državu će biti bolje. Nismo vidjeli nikakvu ozbiljnu reakciju prema potezima Milorada Dodika. Nisam ničim mogao vidjeti da je država ojačala. Možemo reći da je ovo prvi put da se zabranjuju skupovi povodom Dana državnosti BiH. Dodiku davati tolike resurse u ruku, a u isto vrijeme govoriti o jačanju države, nema logike”, istakao je Efendić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE