Riba, sir i crveno meso imaju veliki uticaj na okolinu

Već godinama se proteže stav da je jesti voće i povrće bolje za očuvanje planete nego jesti meso i sir, a nova naučna studija objavljena ove sedmice takođe je pokazala da crveno meso ima i vrlo snažan uticaj na okolinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučnici su analizirali oko 57.000 proizvoda koji se prodaju u supermarketima u Britaniji i Irskoj, u velikoj studiji koju je objavio naučni časopis PNAS.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučnici, koji se nadaju da bi njihova studija mogla omogućiti potrošačima održiviju kupovinu bez žrtvovanja zdravlja, takođe su uporedili rezultate s nutritivnim svojstvima te hrane.

 

Riba, sir i meso  pogotovo crveno meso  imaju veliki uticaj na okolinu.

 

Zamjena mesa, mliječnih proizvoda i jaja alternativama na biljnoj bazi mogla bi imati velike koristi za okolinu i zdravlje, navodi se u studiji.

 

Ali u očuvanju okoline mogu pomoći i manji prelazi. Na primjer, goveđe lazanje, s visokim uticajem na okolinu, mogu se zamijeniti pilećim ili svinjskim lazanjama ili vegetarijanskim.

 

Mnoge studije pokazale su već prije da se crveno meso, iako izvor nekih esencijalnih nutrijenata, može povezati i s nekim bolestima, na primjer srca i krvotoka i rakom debelog crijeva.

 

Istraživanje je takođe pokazalo da na pretilost utiče kvalitet, a ne količina konzumirane hrane.

 

Naučnici su otkrili da su koncentrati sokova, gazirana pića i drugi voćni sokovi među proizvodima koji najmanje utiču na okolinu  jer se uglavnom sastoje od vode  ali je njihov nutritivni kvalitet slab.

 

Hljeb, ali i određene žitarice i pripremljena jela ili poslastice imaju relativno nizak ili srednji uticaj na okolinu. Naučnici vjeruju da uopšteno, što je hrana održivija, to je bolja s prehrambenog gledišta.

 

Studija potvrđuje ono što su i prijašnja istraživanja već ustanovila analizom pojedinačnih sastojaka, poput voća ili crvenog mesa.

 

Novost u najnovijem istraživanju je što se analiza odnosi na proizvode sastavljene od više sastojaka, poput umaka, gotovih jela i slično.

 

Ta je zadaća bila komplikovana zbog činjenice da se količina svakog sastojka smatra poslovnom tajnom pa se ne otkrivaju stvarni detalji: samo oko tri odsto od više od 57.000 proizvoda prodanih u osam trgovina hranom imalo je potpuno naveden sastav.

 

Naučnici su stoga razvili algoritam temeljen na nekolicini poznatih informacija za procjenu proizvoda koje su istraživali u Britaniji i Irskoj, a sastojci su posebno navedeni prema korištenoj količini.

 

Za procjenu uticaja na okolinu uzeta su u obzir četiri faktora: emisije stakleničkih plinova, korištenje ograničenih vodnih resursa, korištenje zemljišta i eutrofikacija, odnosno obogaćivanje vodenih puteva mineralima i hranjivim tvarima, uglavnom iz gnojiva.

 

(Zimo)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE