― Marketing ―

Sa paketom od banana napravio pravo malo bogatstvo

Enver Sarajlić je uspješni privrednik koji se bavi uspješno starim zanatom. Naime, on već preo 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a...

Reuters: Bosna i Hercegovina želi da osvoji brzorastuće halal tržište Evrope

- Marketing -

Bosna i Hercegovina se nada da će zbog svog geografskog položaja povećati izvoz svojih halal certificiranih prehrambenih proizvoda na evropska tržišta gdje je porastao broj muslimana, piše Reuters.

Reuters navodi da je BiH postala “regionalni centar za halal proizvode” otkako je osnovala jednu od prvih evropskih agencija za certificiranje halal kvaliteta 2006. godine.

“Bosanskohercegovačke banke, proizvođači hrane i hotelijeri usvojili su halal standarde kako bi iskoristili brzo rastuće tržište zahvaljujući prilivu turista s Blistog istoka i rastućoj trgovini sa arapskim svijetom”, navodi ova međunarodna novinska agencija.

- Marketing -

“Evropsko halal tržište je posebno važno jer tamo nema mnogo proizvoda koji su certificirani kao halal, dok postoji potražnja za njima kod mnogih muslimana koji žive u Evropi“, rekao je za Reuters Damir Alihodžić, direktor bosanske Agencije za certificiranje halal kvaliteta.

Predviđa se da će tržište halal hrane, koje obuhvata 1,9 milijardi potrošača i koje je 2021. godine vrijedilo 1,27 biliona dolara, dostići 1,67 biliona dolara do 2025. godine, navodi se u izvještaju Globalne islamske ekonomije za 2022. godinu. Ne postoje tačni podaci o broju muslimana u Evropi.

Halal certifikat potvrđuje da je proizvod proizveden u skladu sa islamskim šerijatskim zakonom. Ne smije sadržavati tragove svinjskog mesa, alkohola ili krvi i mora biti proizveden bez rizika od kontaminacije.

Alihodžić je rekao da je njegova agencija do sada certificirala 110 domaćih kompanija, od kojih su 80 posto proizvođači hrane. Industrija, koja zapošljava oko 10.000 ljudi, bilježi godišnji rast između 15%-20%, sa oko 7.000 certificiranih proizvoda i takvi proizvodi se izvoze u zemlje širom svijeta.

“Naši proizvođači trebaju iskoristiti šansu koju nudi potražnja u Evropi“, rekao je na marginama Međunarodnog sajma halal-industrije u Sarajevu.

Abdel Halim Abdin iz Jordanske industrijske komore rekao je da Bosna i Hercegovina zbog svog položaja ima “veliku odgovornost za širenje halala u Evropu“.

- Marketing -