Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Rekordan broj podnositelja zahtjeva za azilom u Njemačkoj

U njemačkoj je prošle godine naglo porastao broj podnositelja zahtjeva za azilom, kojih je sada 217.774, uz istovremeno preko milion izbjeglica iz Ukrajine koje ne moraju podnositi zahtjev za azilom kako bi dobili zaštitu, saopćeno je danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Njemačkoj su 2022. po prvi put zahtjev za azilom podnijele 217.774 osobe, što je porast od 47 posto u usporedbi s prethodnom godinom”, saopćio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

Najveći broj podnositelja zahtjeva za azilom dolazi iz Sirije, iza koje slijedi Afganistan, Turska, Irak i Gruzija.

Milion zbjeglica stiglo u Njemačku

Oko milion izbjeglica koje su nakon ruskog napada na Ukrajinu stigle u Njemačku ne ulaze u ove statistike zbog toga što, prema EU smjernici, izbjeglice iz Ukrajine nisu obvezne podnijeti zahtjev za azilom kako bi stekle zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je broj osoba koje su u Njemačkoj u roku od jedne godine potražile zaštitu premašio brojku iz 2016., kada je u Njemačku stiglo gotovo milion izbjeglica iz Sirije.

U 17 posto svih podnesenih zahtjeva za azilom doneseno je pozitivno rješenje, a odbijeno je 21 posto. U ostalim slučajevima je odobrena zaštita do daljnjega, zbog moguće opasnosti u slučaju povratka u domovinu.

“Donijeli smo mnoge mjere”

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser je rekla kako broj podnositelja zahtjeva za azilom raste uprkos brojnim mjerama koje za cilj imaju smanjenje ilegalnih prelazaka granice.

“Mi smo donijeli mnoge mjere kako bismo jače usmjeravali i ograničavali migraciju u Njemačku”, rekla je Faeser reagujući na najnovije statistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među pojačane mjere spada i jačanje graničnih kontrola prema Austriji i Češkoj, kao i pojačano protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom.

Opoziciona demokršćanska Unija CDU/CSU kritikovala je socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu vladu rekavši kako ne čini dovoljno u sprječavanju ilegalnih prelazaka granica.

“Velikodušnim pravilima kada su u pitanju osobe koje zapravo ne bi smjele biti u Njemačkoj savezna vlada šalje pogrešan signal koji ju odvaja od ostalih zemalja u Evropi”, rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Alexander Throm. (Hina)