Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

ISPRAVKA: Protest ispred McDonald’sa u Francuskoj nema veze s Gazom

NAPOMENA: Na portalu “Kakanj-X” 26. 11. 2023. godine prenesen je članak pod naslovom “Raste otpor prema proizraelskim kompanijama: Pred McDonalds u Francuskoj istresli stajsko đubre”. Činjenica je da se istresanje đubriva dogodilo, ali to nema nikakve veze sa protestom protiv podrške Izraelu već zbog protivljenja korištenju mesa iz uvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimak istresanja đubriva ispred jednog McDonald’sovog objekta je nastao 24. novembra 2023. godine u Vesoulu, u istočnoj Francuskoj, gdje je tog dana održan protest protiv lanaca brze hrane McDonald's i Burger King.

Portal L'est Republicain tog je dana objavio članak u kome izvještava da farmeri bacaju tone đubriva ispred dva restorana brze hrane u Vesoulu. Kako se navodi, tridesetak traktora stiglo je u petak ujutru na parking McDonald’sovog objekta, gdje su na prilaz i okolinu bacili tone đubriva, a onda su se uputili prema Burger Kingu.

Razlog istresanja đubriva ispred restorana je korištenje uvoznog mesa za proizvodnju hamburgera, što je istaknuto i u saopštenju Federalnog saveza poljoprivrednih sindikata (FDSEA) Gornje Saône.

Oni u saopštenju, između ostalog, navode da Burger King i McDonald’s “masovno uvoze strano meso (oko 50%) za proizvodnju hamburgera”. Uz saopštenje, objavljene su i fotografije s ovog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svega navedenog jasno je da događaj nema nikakve veze s ratom u Gazi, kako je to predstavljeno u analiziranim člancima. Ovo nije prvi put da McDonald’s bude predmet dezinformacija u kontekstu sukoba u Gazi.