Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

RAD NI NA ODREĐENO VRIJEME: Vlada ZDK obustavila zapošljavanja

I dok građani tragaju za zaposlenjem i platom koja će im osigurati bolji život, ima i onih koji u ruke dobijaju otkaze. Tako u Zeničkodobojskom kantonu radnicima koji su ugovore imali na određeno vrijeme, a koji su istekli u decembru i januaru, ugovori nisu produženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je, nova odluka kantonalne vlade, kojom je naloženo obustavljanje novog zapošļjavanja u svim ustanovama, organima i javnim preduzećima kojima je osnivač Zeničko-dobojski kanton u periodu privremenog finansiranja, odnosno do usvajanja budžeta za 2023. godinu.

Odluka o obustavi novih zapošljavanja, kao i prekida ugovora na određeno u svim institucijama kojima je osnivač kanton, koju je donijela nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona, za manje od mjesec dana pokazuje brojne manjkavosti koje se negativno odražavaju na normalan radni proces brojnih institucija, javlja BHRT.

98 radnika kantonalnog Šumsko-privrednog društva ostalo je bez posla jer im ugovori na određeno nisu produženi. Iz sindikata upozoravaju da, osim radnika i njihovih porodica, u značajnoj mjeri trpi i proizvodnja

“Fali proizvodnih radnika gdje mi moramo sad popunjavati nekvalifikovanim ljudima. Ona mjesta poput sjekača, traktorista koji profesionalno obavljaju svoj posao, mi njih nemamo. Mi sada nismo u stanju da proizvodimo one kapacitete koliko smo dosad, kaže Mufid Delić, povjerenik Sindikata JP “Šumsko privredno društvo ZDK”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osim što je neriješen njihov status, što se danas ti radnici nalazi na birou i izdvajaju se sredstva umjesto dovesti da u zaradi svoju platu i za sebe i za svoje porodice. Znači imamo problem opšteg opstanka ovog preduzeća. Već smo na kraju januara i pitanje je da li je uopšte realizovan plan proizvodnje, tvrdi Lejla Ćatić”, predsjednica Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Jednako složena situacija je i u Kantonalnoj bolnici Zenica. Konkurs za prijem radnika je poništen, a 92 ugovora na određeno su istekla u januaru. Situaciju otežava činjenica da je 140 do 150 stalnih uposlenika bolnice na bolovanju.

Ipak, kako navode u menadžmentu najveće zdravstvene ustanove u kantonu, još uspijevaju pronaći rješenja za adekvatno pružanje zdravstvene njege pacijentima.

“Ja kao direktor bolnice, odnosno v.d. Kantonalne bolnice iz Zenice ne smijem ugroziti pružanje usluge. Ja sam 15-ak potpisao ugovora na određeno, jer na nekim odjelima dolazi do da zamora osoblja. Da ne bi došlo do kolapsa sistema, to je ono što je minimum minimuma da bi uopšte bolnica trenutno funkcionisala”, poručuje Tarik Zulović, v. d. ravnatelja Kantonalne bolnice Zenica.

Iz Samostalnog sindikata šumarstva ističu da su se, nakon brojnih zahtjeva, uspjeli sastati samo sa resornim kantonalnim ministrom Vinkom Marićem, ali da je taj sastanak završen bez konkretnih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobili smo obećanje da će razmisliti ovoj situaciji po razgovarati sa premijerkom na način da pokušaju iznaći neko rješenje kako bi se ŠPD izuzeo iz ovog zaključka”, dodaje Ćatić.

Pojašnjenje zbog čega se nova Vlada odlučila za ovakav potez za vrijeme privremenog finansiranja nismo mogli dobiti. Nakon zvaničnog upita, ali i višesatnog čekanja, kako bi premijerku Amru Mehmedić upitali za razloge, odgovor nismo dobili.