Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Program obilježavanja 3. marta – Dana Patriotske lige Kakanj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponedjeljak 4. mart (datum obilježavanja određen u koordinaciji s boračkim udruženjima)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.30 h, Program i polaganje cvijeća ispred kuće Salihbegovića;

10.45 h, Polaganje cvijeća na Mostu šehida;

11.00 h, Polaganje cvijeća na Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. (Gradski spomen-park);

11.30 h, druženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Pozivamo sve patriote da prisustvuju pomenutim programskim sadržajima, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Trećeg marta 1992.godine u Kaknju je formirana četa “Bosna”, prva organizirana jedinica Patriotske lige Kakanj, pa se ovaj datum obilježava kao Dan Patriotske lige Kakanj.

U noći 3. marta 1992.godine, u kući Ibrahima Salihbegovića, Senad Zaimović je okupio petnaestak najpouzdanijih momaka, provjernih patriota i saopštio im da je potrebno formirati jedinicu koja će u slučaju napada agresora stati u odbranu naroda.

Odmah je rečeno da kalkulisanja nema, ko će kalkulisati neka odustane. Niko se nije pokolebao, svi su bili odlučni da brane svoj narod i po cijenu života.

Odmah nakon formiranja izvršeno je opremanje jedinice naoružanjem, uniformama i materijalno-tehničkim sredstvima, a započela je i obuka. Osnovna namjena jedinice bila je suprotstavljanje agresiji i zaštita vitalnih objekata na području Kaknja.

Prvi pripadnici čete „Bosna“ koja će svoje ime dobiti nakon prvih uspješnih akcija bili su: Zaimović Senad (komandir), Zaimović  Mirsad, Salihbegović Azerin, Delić Halid, Ljubović Samir, Zaimović  Senad, Salihbegović Nermin, Salihbegović Edin, Balešić Derviš, Šemić Mustafa, Mušija Ibrahim, Sarač Ibrahim, Tursum Zijad, Haračić Midhat, Čaluk Ertan, Čaluk Juksel, Ljubović Haris i Sarajlić Jasmin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komandiri čete kroz njen slavni ratni put bili su: Zaimović Senad, Neimarlija Enez, Čaluk Ertan, Haris Ljubović i Ajdinović Dževad.

Prvi zadatak koji je povjeren četi “Bosna” bio je zarušavanje puta prema Kamenici jer je postojalo saznanje da neprijateljske snage iz Kamenice dolaze u izviđanje na Ponijere. Zadatak je uspješno izveden 4. aprila 1992. godine.

U aprilu 1992. godine jedan dio jedinice zaposjeda vikend-naselje Ponijeri, te vrši izviđanja prema Kamenici, a uspostavljeni su i kontakti sa seoskim stražama u Brnjicu i Patriotskom ligom Zenica.

Nakon prvih uspješnih akcija, rahmetli Midhat Haračić četi daje ime “Bosna”, te izrađuje njenu zastavu. “Bosna” je tada brojala oko 50 boraca.

Četa “Bosna” je 18. maja 1992.godine učestvovala u zaustavljanju kolone JNA koja je krenula iz kasarne u Zenici.

Priča o kakanjskoj ulozi u odbrani BiH ne smije biti ispričana, a da se ne pomene četa „Bosna“.  Sve je počelo sa tom hrabrom i poletnom jedinicom koja će nakon prvih dana rata postati dijelom 311. lahke brihade, a potom će se sa cjelokupnim sastavom  uključiti u Treći manevarski bataljon, jedinicu koja se proslavila junačkim uspjesima na najtežim ratištima.

Četu „Bosna“ činili su, po mnogo čemu sudeći, momci-heroji.

Njihovo junačko djelo ne smije biti zaboravljeno.

(Općina Kakanj)

- Marketing -