Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Probudila se iz kome i progovorila na tečnom francuskom jeziku: Sindrom koji je medicinski fenomen

Bilo je maglovito i sumorno jutro kada je Helen Rud kretala na posao i zadesila ju je nesreća koja joj je promijenila život iz korijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žurila je da stigne na sastanak i prilikom prelaženja ulice, na pješačkom prelazu udario ju je automobil. Helen je od udarca zadobila teže povrede glave i upala u treći stadium kome, najdublji u kom se možete naći živi. Srećom, operacija mozga nije bila potrebna.

 

 

U komi je bila tri sedmice, a rodbina, prijatelji i ranici bolnice nadgledali su je konstantno. Otac joj je puštao muziku iz opere koju je nekada radila kao režiser, gdje su primjetili da joj se rad srca ubrzava još na prvim tonovima. To im je svakoga dana davalo nade da će se uskoro probuditi bez nekih trajnijih posljedica. Međutim, kada je došao i taj dan i izašla iz kome, svi su bili šokirani, jer su njene prve riječi nakon tri sedmice bile na francuskom jeziku. I to tečno izgovorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

To je zbunilo sve. Njen prijatelj ju je na francuskom upitao neke stvari, a ona je odgovarala kao da joj je maternji. Nakon nekoliko minuta i složenih utisaka, doktori su odlučili da nije dobro da joj se obraćaju na ovom njoj dobro (ne)poznatom jeziku, već da se vrate na Engleski, koji joj je maternji i kojim se svakodnevno služi.

 

– Bila je nevjerovatna situacija iako sam još uvijek pokušavala da spojim u svojoj glavi šta se to dešava. Prije kome nisam imala dodirnh tačaka sa ovim jezikom barem 30-ak godina. Imam osnovno znanje njemačkog i francuskog još iz osnovne škole, ali ništa više od toga, niti sam ikada samu Francusku pominjala i želju da je obiđem. Nestvarno. Bilo mi je teško da govorim na engleskom, ali su ljudi oko mene strpljivo bili moji učitelji. Kao da počinjem život ispočetka – govori Helen

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uputili su je u situaciju i da se susrela sa sindromom stranog akcenta, koji se zaista smatra fenomenom medicine. Njen oporavak bio dug i naporan, pogotovo zbog ponovnog učenja da govori tečan engleski i da hoda, zbog oštečenja mozga. Nakon dvije godine rada sa njom, vraćena je kući gdje je bila povremeno obilažena od strane njegovatelja i ljekara.

 

Danas Helen razgovara bez problema, srećna što je živa i što nije izgubila mogućnost govora engleskog, kako prenosi “Theguardian.com”

 

SINDROM STRANOG AKCENTA

 

Ovaj sindrom je jedna od najfascinantnijih pojava u medicini.

 

Povezan je sa problemima i oštećenjima mozga kao što je moždani udar, šlog ili mulitpla skleroza, kada se dogode na mestima u blizini centra govora i centra zaduženog za pomjeranje usta.

 

Sindrom ne opisuje konkretno šta se dešava, kod svakoga je bilo drugačije. Nekada je u pitanju akcenat, ali se dešava i promena cijelog jezika. Osobe koje imaju ovaj sindrom često osjećaj opisuju kao da im je neko ukrao identitet ili su ga zamijenili sa strancem koji su i postali u svojim zemljama.

 

Ne može se ni zamisliti takva promjena glavne stvari za socijalno funkcionisanje kroz šta je prošlo tek nešto više od 100 ljudi, među kojima je i hrabra Helen.