Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Prema naučnicima tri su godine kada najviše ostarimo: Prva dolazi ranije nego što očekujemo

Naučnici mogu da pogode nečiju starost gledajući samo njihovu krv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Mladi naučnici Greg Braun i Mič Mofit osnovali su TikTok profil sa ciljem da mlađoj publici predstave nauku kao nešto zabavno, pitko i zanimljivo, a u tom cilju su i uspjeli s obzirom da ih tamo prati preko 1,1 milion ljudi.

 

Mič je svojevremno otkrio jednu zanimljivost o ljudskom tijelu odnosno kada ono najbrže stari, a ova činjenica je ubrzo postala viralna. Video je pogledalo na milione korisnika Interneta, a mnogi su zbunjeni saznanjem da prva faza starenja dolazi ranije nego što su to pretpostavljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

@asapscience8th most watched video of the year. I was not prepared to find this out at 33.

♬ original sound – AsapSCIENCE

Naime, tri godine života su ključne kada je riječ o procesu starenja – prva velika promjena nastupa u 34. godini, druga u 60, a treća u 78. godini, piše Žena Blic.

 

– Ne znamo zašto se to događa, ali naučnici su saznali da se u tim godinama oko 1.300 bjelančevina u krvi odjednom mijenja. Dakle, sve do 34. godine relativno su stabilni i dosljedni, a onda se događa velika promjena. Između 34. i 60. godine ponovno su dosljedni, a onda ponovno slijedi velika promjena – objasnio je ovaj mladi i popularni naučnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

– Isto vrijedi i za 78. godinu. Zapravo, naučnici mogu da pogode nečiju starost gledajući samo njihovu krv. Griješe jedino kada je neko skroz zdrav. Ako se bližite spomenutim godinama, pripremite se – dodao je.