Pravilo 4P ključ uspješne ljubavne veze

Koje osobine ima zdrava emotivna veza? Kako se postiže i šta je neophodno da se uspostavi čvrsta emotivna povezanost? Intimnost. To ne podrazumijeva samo ono fizičko, tj. seksualno, već ukupnost emocionalnih, fizičkih, intelektualnih, profesionalnih veza među partnerima.

Rečenica “živjeli su srećno do kraja života” u bajkama dolazi nakon čitavog niza peripetija i prepreka koje ljubavni par mora da savlada. U tom pogledu nije mnogo drugačije ni u stvarnom životu, iako srećan kraj nije unaprijed zagarantovan.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ipak, ono čega moramo da budemo svjesni jeste da se svaki odnos razvija, a da razvoj podrazumijeva i uspone i padove te da ćete sa nekim prolaziti najrazličitije faze, a ukoliko ih prođete i dođete do one baze kod koje ćete se na kraju osjećati stvarno sigurno, to znači da je vaš odnos bio vrijedan i da je odolio brojnim izazovima.

U suštini, da bi ljubavna veza bila zdrava, neophodno je ispuniti mnogo uslova, a fizička privlačnost je samo jedna od njih. Terapeuti ističu neophodnost postojanja “4P” u vezi kako bi ona bila stabilna i čvrsta.

Terapeuti savjetuju da povremeno provjerite koliko su stabilna i čvrsta “4P” u vašoj vezi i, ako osjetite da se neki od tih aspekata “klima”, uložite vrijeme i pažnju u taj aspekt veze. Jer s vremenom veze prelaze u rutinu, postaju nešto što se podrazumijeva.

A prema riječima stručnjaka, intimnost se i temelji na: privlačnosti, povjerenju, poštovanju i predanosti.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Privlačnost znači upravo to što i sama riječ označava – da nas partner fizički privlači. To je impuls koji potvrđuje da tu osobu, koja nam je bliska, doživljavamo kao atraktivnu, da nam se sviđa kako izgleda, kao se ponaša, smije, kako nas gleda…

Povjerenje je preduslov emocionalnog otvaranja. Kada imamo povjerenja u partnera, to znači da mu bezuslovno vjerujemo, da se osjećamo zaštićeno i sigurno, da s njim možemo biti “mi” u pravom svjetlu, bez glume. Kada je riječ o seksu, povjerenje je preduslov potpunog prepuštanja.

Poštovanje je potvrda da partnera smatramo vrijednom osobom, da volimo njegove osobine, divimo se njegovim kvalitetima, cijenimo njegovo mišljenje, koje se ne mora uvijek poklapati s našim, poštujemo ono što radi, njega kao ličnost…

Predanost znači da smo se odlučili za nekog s kime smo spremni podijeliti život “u dobru i zlu”, u braku ili izvan njega. To znači da smo prihvatili svoju i partnerovu različitost i da je ne doživljavamo kao kamen spoticanja već kao priliku za napredak.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...

Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi,...