― Marketing ―

Praktični savjeti: Evo kako da brzo i jednostavno uklonite mrlju od hemijske olovke sa odjeće

- Marketing -

Svježa tinta iz hemijske olovke je vrsta tinte koju je najlakše ukloniti s odjeće. Mrlje nastale od hemijske olovke najčešće nestanu pranjem u mašini za veš. No, ponekad ni to nije dovoljno, pogotovo ako odjeću niste odmah stavili na pranje.

 

Zbog toga nije loše poznavati određene tehnike uz pomoć kojih ćete se riješiti ovih uočljivih i tvrdokornih mrlja. Za ovu metodu uklanjanja mrlja potrebni su vam papirnati ubrusi, spužvica, 90-postotni alkohol i kapaljka.

- Marketing -

 

Prvi korak je da mrlju isperete alkoholom. Ako je riječ o manjoj mrlji, stavite papirnati ubrus ispod i uz pomoć kapaljke nanesite alkohol na to područje. Ukoliko se radi o većoj mrlji, namočite komad odjeće u posudu s alkoholom na 15 minuta.

 

Drugi korak je da obrišete mrlju čistim papirnim ubrusom. Nastavite s brisanjem spužvom sve dok više ne prestane ispuštati tinta s tkanine. Potom isperite pod hladnom vodom.

 

Ukoliko je mrlja i dalje prisutna, ponovite ove korake još jednom i potom ubacite je na pranje u veš mašini. Ono što je potrebno izbjegavati jeste sušenje odjeće u sušilici sve dok tinta potpuno nestane s tkanine, prenosi Klix.

- Marketing -