Požalila se na glavobolju i umrla 3 dana kasnije: Doktori smatrali da je u pitanju prehlada

Isabel Kate Connolly Wellock (16) iz Lancashirea u Velikoj Britaniji umrla je nakon što joj je doktor nekoliko dana pred smrt konstatovao da su glavobolje na koje se žalila od prehlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tinejdžerka se obratila, 28. marta ove godine, doktoru opšte prakse i rekla da ima jake glavobolje a ono što je na pregledu jedino primjetio jesu povišeni otkucaji srca, čak 139 u minutu.

Međutim, sva druga zapažanja su bila u skladu sa normalnim stanjem tako da je konstatovao da je vjerovatno prehlađena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo tri dana kasnije, Isabel je kolabirala u Hitnoj pomoći i umrla nekoliko sati kasnije.

Isabel je još jednom prije smrti posetila ljekara opšte prakse kada mu je rekla da su glavobolje popustile i da se osjeća bolje. U roku od pet sati od pregleda djevojci se stanje ozbiljno pogoršalo pa ju je majka Geraldine odvela u bolnicu.

Djevojka se u Hitnoj pomoći onesvijestila, a ljekari su joj pružili adekvatnu medicinsku njegu i uključili joj antibiotike kako bi eliminisali mogućnost da je u pitanju neka infekcija. Nakon skoro jednog dana organi su počeli da joj otkazuju, intubirana je, ali se njeno stanje pogoršavalo. Proglašena je mrtvom 31. marta, piše Mirror.

Nakon obdukcije, koja je obavljena 8. novembra, zaključeno je da je mlada djevojka umrla od sepse uzorkovana streptokoknim meningitisom.

Nekoliko sedmica prije Izabeline smrti roditeljima je stiglo pismo u kojem su ih obavijestili da jedan učenik u njenoj školi boluje od meningistisa. Za razliku od Isabele, njegov slučaj je bio dosta drugačiji jer djevojka nije pokazivala nijedan znak bolesti. Ona nije bila osetljivija na svjetlo ili imala osip koji su karakteristični za meningitis.

Mrtvozornik je rekao da niko nije mogao da pretpostavi da će se ovako nešto desiti nakon njene kliničke slike od prije nekoliko dana.

“Isabel je bila veoma ljubazna i nježna duša i veoma će nedostajati svim njenim nastavnicima i kolegama. Ona ostavlja svoje roditelje Iana i Geraldine, sestru Brajd, baku Barbaru, tetke, ujake, rođake i mnoge prijatelje”, rekli su o tinejdžerki njeni drugari.

NAJNOVIJE