Poruka sa sastanka: BiH ide u osnivanje berze električne energije

EU4Energy projekat će izraditi studiju za uspostavljanje berze električne energije u Bosni i Hercegovini, rečeno je u srijedu na sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH stručnjaka projekta “EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH” i predstavnika Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je razgovarano o putu prema uspostavi organiziranog tržišta električne energije u BiH, kao i integraciji s tržištem Europske unije. Kako je saopćeno, važan korak prema ovom cilju bila bi uspostava berze električne energije za dan unaprijed i unutardnevno trgovanje električnom energijom u BiH.  U tom smislu EU4Energy projekat će izraditi studiju koja će usmjeravati postepeno, korak po korak, uspostavljanje berze električne energije u BiH.

Glavni cilj ove studije bit će da se relevantnim zainteresiranim stranama u BiH daju smjernice o postepenom uspostavljanju berze električne energije u BiH. Studija će obuhvatiti zakonodavnu, institucionalnu i organizacijsku analizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opšti cilj projekta “EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH” je osigurati pristup pouzdanoj, pristupačnoj, održivoj i modernoj energiji za sve građane Bosne i Hercegovine, kao i doprinijeti ispunjenju preuzetih obaveza BiH prema Ugovoru o Energetskoj zajednici, Pariškom sporazumu i drugim međunarodnim obavezama.

Nužnost uspostave berze električne energije do sada je često isticana. Prema izvještaju Sekretarijata Energetske zajednice, jedino BiH nije učinila značajniji progreskada je u pitanju uspostava berze električne energije. Kao posljedica ovakvog stanja, odnosno nedovršenog procesa prestrukturiranja elektroenergetskog sektora, prisutno je potpuno odumiranje i maloprodajnog segmenta trgovanja te zadržavanje ekskluziviteta za tri elektroprivredne kompanije u većinskom državnom vlasništvu da snabdijevaju kupce svaka na svom konzumnom području.Duži niz godina

BiH ima bilansni višak i ujedno je najveći neto izvoznik električne energije u Jugoistočnoj Europi (cca. 4 TWh, 2020.), te za razliku od drugih balkanskih zemalja ima razvijeno funkcionalno balansno tržište.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE