Porodila se i postala majka nakon što je doživjela 13 spontanih pobačaja u 12 godina

Odlučna žena konačno je postala majka nakon što je imala 13 spontanih pobačaja u 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova 32-godišnja žena, koja je dobila ime samo po prezimenu, Liu, rodila je bebu carskim rezom u bolnici Zhongnan Univerziteta Wuhan.

Liu, koja dolazi iz okruga Xinzhou, u gradu Vuhanu u Kini, piše Mirror.  Udala se 2010. i od tada bi zatrudnjela svake godine, ali je uvijek imala pobačaje u ranim fazama trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktori su joj dijagnosticirali autoimunu bolest pod nazivom sistemski eritematozni lupus (SLE) 2017. godine.

Rekli su joj da je to vjrovatno razlog njenih pobačaja, jer bolest napada sve sisteme u ljudskom tijelu. SLE je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem napada sopstvena tkiva, uzrokujući široko rasprostranjenu upalu i oštećenje tkiva u zahvaćenim organima.

Iako su joj savjetovali da prestane da pokušava da ima dijete, ona je odlučila da ne posluša i nastavila je kontinuirani ciklus trudnoće i pobačaja.

Nakon 13 spontanih pobačaja u 12 godina, doktori su primijetili da joj je tijelo oslabljeno i da je počela da pati od hipotireoze.

Ovo je stanje u kojem štitna žlijezda ne može proizvesti dovoljno vlastitog hormona i isporučiti ga u krvni sistem. Njena 14. trudnoća potvrđena je u avgustu 2021. godine, a porodila se 22. marta.

U petom mjesecu trudnoće, Liu je otišla u bolnicu – zabrinuta da će doživjeti još jedan pobačaj – nakon krvarenja, bolova u trbuhu i drugih tegoba.

Ljekari su je liječili sa zaštitom od pobačaja i antiinfekcijskim postupkom, a za nju je pripremljen plan tretmana za osjetljivu zaštitu fetusa. Nakon odlučnih napora da se porodi, Liu je konačno dobila dijete koje je rodilo prijevremeno rođenu bebu carskim rezom.

Otpuštena je iz bolnice tri dana kasnije, 25. marta. Prema dr Guo Juanjuanu, jednom od stručnjaka s kojima je imala posla dok je pokušavala da se porodi, SLE je sklona izazivanju pobačaja. Ali moguće je da se trudnoća bezbjedno završi, ali samo uz odgovarajuću medicinsku njegu.

NAJNOVIJE