Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Porasle cijene nafte na svjetskom tržištu

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su u utorak nakon što je Kina obećala da će dodatno ublažiti COVID ograničenja te zbog “mećave stoljeća” koja je zahvatila Sjedinjene Američke Države (SAD), što je izazvalo prekide u opskrbi, javlja Anadolu Agency (AA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 85,05 dolara po barelu nakon rasta cijene za 0,65 posto. Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 80,06 dolara po barelu nakon rasta cijene za 0,62 posto. Na cijene nafte su utjecale i odluke o ublažavanju COVID ograničenja u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte i drugom najvećem potrošaču nafte.

 

Nakon ogromnog negodovanja javnosti, Kina je 7. decembra ukinula mjeru izolacije, stalnog testiranja i strogih ograničenja koja su bila na snazi oko tri godine. Kina je u ponedjeljak dodatno ublažila ograničenja, dozvoljavajući putnicima ulazak na kopno bez karantina, počevši od 8. januara sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rast cijena nafte je utjecala i “mećava stoljeća” koja je ove sedmice zahvatila veći dio SAD-a i usmrtila najmanje 26 osoba.