Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Popularni ljekar otkrio kako pravilno očistiti uši: Dotaknuo se i štapića za uši pa objasnio treba li ih koristiti

Popularni ljekar iz Ujedinjenog Kraljevstva na društvenim mrežama dijeli savjete o tome kako trebamo čistiti uši. Na TikToku ga prati više od 58.700 pratitelja koji se žele bolje informirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekar pokazao kako brinuti o ušima

  • Kako biste trebali održavati svoje uši čistima? Ne znate? Vaše uši se čiste same – rekao je u svom videu na TikToku 31-godišnji ljekar opće prakse.

Video je prikupio više od 18.400 pregleda.

  • Ne biste trebali stavljati ništa manje od vašeg lakta u uho. Možete obrisati vanjski dio uha, ali ako imate bilo kakvih problema, trebate posjetiti ljekara. Mi ćemo vam reći što da radite – dodao je Sooj.

Ozljede zbog korištenja štapića za uši

Istraživanje iz 2017. koje je provela dječija bolnica Nationwide u Ohiju otkrila je da je gotovo 264.000 djece između 1990. i 2010. godine posjetilo hitnu pomoć u SAD-u zbog ozljeda uha uzrokovanih štapićem za uši. To znači oko 12.500 ozljeda godišnje, ili oko 34 dnevno.

Čišćenje ušiju bila je najčešće dokumentirana okolnost u 73 posto slučajeva, a štapići za uši u 10 posto.

  • Dvije najveće zablude koje čujem kao otorinolaringolog su te da se ušni kanali moraju čistiti kod kuće i da se za njihovo čišćenje trebaju koristiti aplikatori s vatom – to nije tačno. Ušni kanali se obično sami čiste – rekao je ljekar Kris Jatana.
  • Korištenje štapića za uši za čišćenje ušnog kanala, ne samo da gura vosak bliže bubnjiću, već postoji značajan rizik od manjih do teških povreda uha – dodao je, a ljekar Sooj je rekao: “Uobičajeno vidjeti ljude s ušnim voskom koji je ušao u bubnjiće. To može dovesti do poteškoća sa sluhom, tinitusa pa čak i vrtoglavice!”