Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za februar ove godine iznosi 2.898,90 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za decembar 2023. iznosila je 1.296,00 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 619,00 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,71 posto.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,35 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošačku korpu čine: prehrana (44,66 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,52 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,46 posto), obrazovanje i kultura (10,35 posto), odjeća i obuća (10,35 posto), prevoz (4,76 posto), te održavanje domaćinstva (6,9 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

- Marketing -