Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Pokazalo istraživanje: Bebe rođene u pandemiji nisu poput drugih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučnici pronalaze značajne razlike u razvoju crijevnog ekosistema dojenčadi rođene kada su na snazi ograničenja socijalnog distanciranja, u usporedbi s dojenčadi rođenoj prije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izolacija uvedena tokom pandemije covida dovela su do promjena kod novorođenčadi koje su ih možda zaštitile od alergija, tvrdi nova studija, a prenosi Sky News.

Irski su naučnici otkrili da dojenčad koja je odgajana kada su na snazi ograničenja socijalnog distanciranja zbog koronavirusa ima više korisnih mikroba dobivenih nakon rođenja od majke, koji bi mogli djelovati kao odbrana od bolesti. Naučnici vjeruju da je to dovelo do toga da “pandemijske bebe” imaju manje alergijskih stanja, u usporedbi s bebama prije covida.

Nalazi, objavljeni u časopisu Allergy, istaknuli su dobrobiti za zdravlje crijeva za mlade rezultat izolacije zbog covida, uključujući niže stope infekcija i posljedičnu upotrebu antibiotika te produljeno trajanje dojenja.

Ekosistem prirodnih bakterija u crijevima, poznat kao mikrobiom, igra ključnu ulogu u ljudskom zdravlju. Istraživači su analizirali uzorke fekalija 351 bebe rođene u prva tri mjeseca pandemije, uspoređujući ih sa skupinom prije pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzorci stolice prikupljeni su u dobi od šest, 12 i 24 mjeseca, a testiranje na alergije učinjeno je u dobi od 12 i 24 mjeseca. Studija je istaknula značajne razlike u razvoju mikrobioma beba rođenih tokom razdoblja karantene u usporedbi s bebama prije pandemije.

Istraživanje je otkrilo da je samo oko 5% beba iz izolacije razvilo alergiju na hranu u dobi od jedne godine, u usporedbi s 22,8% u skupini prije COVID-a. Manje infekcija zbog toga što nismo bili izloženi klicama također je smanjilo potrebu za antibioticima, koji ubijaju dobre bakterije.

Samo 17% beba iz izolacije je trebalo antibiotike do dobi od jedne godine. U skupini prije pandemije, 80% dojenčadi je uzimalo antibiotike do 12 mjeseci.

- Marketing -