Podsticaj za jačanje konkurentnosti dobilo 27 kompanija iz ZDK

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas ugovore od dodjeli sredstava podsticaja za jačanje konkurentnosti sa 27 malih i srednjih preduzeća iz ovog kantona u ukupnom iznosu od 685.535,24 KM. Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a namijenjena su za nabavku opreme, obuku radne snage, promociju i učešće na sajmovima, uvođenje standarda kvalitete i patente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ovo je još jedna aktivnost i podrška jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i to je svakako opredjeljenje Vlade ZDK-a. Naš cilj je da privreda u ZDK-u dodatno jača, iako je možemo u ovom momentu nazvati kičmom privrednog razvoja FBiH. I u narednom budžetu ćemo posvetiti posebnu pažnju podsticajima razvoju privrede, jer je važno da mladi ostaju, imaju priliku da rade i da privređuju – rekao je premijer Nezir Pivić.

Naglasio je da ZDK u Novu godinu ulazi s usvojenim budžetom te da će programima utroška sredstava biti definisane mjere podrške razvoju privrede, a koje će biti usklađene s izraženim potrebama privrednika.

Privrednici su pozdravili nastojanja Vlade i resornog ministarstva da doprinesu jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Podsticaj znači u finansijskom i u jednom motivirajućem smislu, jer kad svojim radnicima kažem da nas je država podržala sa jednim značajnim finansijskim sredstvima, siguran sam da će to na njih pozitivno utjecati – rekao je Edin Mujkić, direktor i vlasnik preduzeća „Kobra“ Zavidovići koje ima 35 zaposlenih.

Kompanija metalne industrije „Medena Commerce“ Tešanj odobrena sredstva će uložiti u nabavku nove opreme i tehnološko usavršavanje.

  • Podsticaj znači mnogo naročito ako se uzme u obzir da je poslovanje u EU nakon perioda pandemije jako komplikovano i teško. Svaki podsticaj koje državne institucije daju za vaše investicije puno znače za konkurentnost. Ne mogu reći da je to dovoljno, barem kada je u pitanju sektor metala, ali sam sigurna da su odobrili onoliko koliko su mogli – rekla je šefica prodaje i marketinga ove kompanije Selma Bradarić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da su odobrena sredstva za jačanje konkurentnosti značajna, ali da je da je svjestan da su potrebe privrede mnogo veće i da privreda zaslužuje snažniju podršku. Najavio je da će resorno ministarstvo nastojati da pojednostavi način apliciranja, kako bi se u narednom periodu olakšalo korištenje sredstava podsticaja.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE