Pobila muževe i još više od 200 ljudi: Vodila narko kartel, a ubijena je u mesari. Zvali su je Griselda

O “kolumbijskoj narko-bosici” Griseldi Blanco, koja je okrivljena za 250 ubistava, snimljena je serija “Griselda”, a dostupna je na Netflixu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o drami od šest epizoda, a glavnu ulogu igra Sofija Vergara.

Omiljeni film bio joj je “Kum”, pa je sinu dala ime po liku Ala Pacina u tom filmu – Michael Corleone Blanco. Griselda je odrasla u siromaštvu, očuh ju je seksualno zlostavljao, a majka je navodno bila nasilna prema njoj. Rođena je 1943. u Cartageni u Kolumbiji, a kad je imala 12 godina, njena porodica se preselila u Medellin, koji su tada zvali najopasnijim gradom na svijetu. Posle je postao baza narkobosa Pabla Escobara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalnu karijeru započela je tako što je provaljivala, a kada je s 11 godina s prijateljima otela sina bogate porodice, a oni nisu platili otkupninu, Griselda je upucala dijete u glavu i tada počinila prvo ubistvo. U tinejdžerskim godinama bila je seksualna radnica, udala se za svog makroa, Carlosa Truhilla, koji se bavio falsifisiranjem dokumenata i upoznao je s organizovanim kriminalom. Imali su tri sina, a nakon što se brak raspao, vjeruje se da ga je Griselda 1970. ubila.

Griseldin drugi muž bio je lokalni gangster i mali trgovac drogom Alberto Bravo, koji je započeo njenu karijeru šverca drogom. Njih dvoje bi putovali u Njujork sa kokainom na tijelima i prodavali drogu.

Griselda nije bila zadovoljna zaradom pa je pronašla čovjeka koji je proizvodio obuću s lažnim đonom, dizajnirala je i brushaltere, gaćice i pojaseve s tajnim džepovima i tako krila kokain u vrijednosti od 10.000 dolara odjednom.

Ranih 70-ih preselili su se u Njujork pa je Griselda proširila posao. Kupovala je kokain iz više izvora kako joj prihodi iz raznih izvora nikad ne bi presušili. Uvjeravala je druge trgovce da rade s njom i njene metode postale su poslovni model za moderne kartele, piše Stil.

Sa suprugom je zarađivala milione i ušli su na tržište kokaina koje je vodila italijanska mafija, a onda ih je policija ulovila. Optuženi su za preprodaju droge, ali su pobjegli u Kolumbiju.

Tamo je krenuo raspad njihove veze jer je Bravo vjerovao kako Griselda ima sve veću glad za novcem. Sumnjala je i da Bravo uzima novac za sebe iz zajedničkog posla. Došlo je do sukoba u noćnom klubu i Griselda je pucala u lice svog muža iz blizine. Bilo je to jezivo ubistvo, zbog kog je dobila nadimak Crna udovica.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE