Planirali najveći rudnik litija u Evropi, tužitelji sve zaustavili

Portugalski državni tužitelj zatražio je od suda poništenje ekološke dozvole za projekt vađenja litija koji razvija londonska firma Savannah Resources, upozorivši na moguću prijetnju za zaštićenu poljoprivrednu baštinu, pokazuje sudski dokument.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo je u dokumentu poduprlo tužbu općine u sjevernom Portugalu koja želi spriječiti razvoj potencijalno najvećeg rudnika u zapadnoj Evropi, napominje Reuters.

Portugalska agencija za zaštitu okoliša APA izdala je dozvolu britanskoj kompaniji prošle godine, uz određene uvjete. Rudnik bi trebao biti izgrađen u Boticasu, u regiji Barroso, koja je 2018. uvrštena na svjetski popis poljoprivredne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rudnik bi mogao ugroziti zaštićenu baštinu”

Boticas je poznat po uzgoju pasmine goveda barrosã i posebnoj tehnici proizvodnje vina koja propisuje da boce godinu dana ‘odleže’ pod zemljom radi fermentacije.

Tužilaštvo traži da upravni sud u Mirandeli poništi ekološku dozvolu zbog “kršenja propisa”, naglasivši da je agenciji dobro poznato da bi rudnik mogao ugroziti zaštićenu baštinu, što bi značilo da bi Portugal prekršio međunarodne obveze.

Utvrde i da APA nije ispravno procijenila potrebe upravljanja rudarskim otpadom i rizike od onečišćenja vode i da nije uzela u obzir utjecaj na okoliš rudnika u Boticasu i onog u obližnjem Montalegreu. Rudnik u Montalegreu razvija domaća rudarska firma Lusorecursos.

Portugalska agencija za zaštitu okoliša nije odgovorila na upit Reutersa da komentira blokadu projekta.

Savannah: Tužba je neutemeljena

Britanska kompanija Savannah saopćila je da je “spremna odgovoriti na bojazni”, citiravši stav odvjetnika da je tužba neutemeljena” i da ne utječe na aktivnosti projekta.

Sporni rudnik sastavni je dio šire istrage koju su portugalski tužitelji pokrenuli prošle godine kako bi istražili navodne nepravilnosti u poslovima s litijem i “zelenim” vodikom.

Portugal ima više od 60 hiljada tona potvrđenih zaliha litija i trebao bi igrati središnju ulogu u nastojanjima Evrope da izgradio opskrbni lanac za proizvodnju baterija i smanji ovisnost o uvozu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE