Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Pesimizam kod poljoprivrednika: Zbog lošeg vremena kasni proljetna sjetva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optimalni rokovi su počeli, međutim, zbog velike vlage u zemljištu, poljoprivrednici ne mogu pripremiti oranice i zasijati usjeve. Najveće probleme imaju povrtari. Mnogi će imati gubitke. A ovogodišnji prinosi će kasniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi idu sporo, optimalni agro-rok za sjetvu je istekao, a veliki broj proizvođača još uvijek nije zasijao svoje parcele. Nepovoljni vremenski uslovi i skup repromaterijal glavni su razlog što u najvećoj bh. žitnici sjetva uveliko kasni.

„Imamo atare gdje se još uvijek ne može ući jer se zadržala vlaga i ne može se kvalitetno obaviti sjetva – proizvođači fizički ne mogu ući s mehanizacijom i obaviti adekvatno sjetvu”, ističe Dragan Zarić, rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Bijeljina Ministarstva poljoprivrede RS-a.

“Mi poljoprivredni proizvođači nismo odavno imali ovako tešku sjetvu. Previše je vlage u strukturi zemljišta i korova i baš smo se napatili da pripremimo zemljište za sjetvu kukuruza, koje se u Semberiji prostire na 27.000 hektara. Padavine koje se najavljuju u narednom periodu loše će uticati na kukuruz”, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Hladno vrijeme i obilne padavine ugrozile su voće i povrće, čija je berba trebala početi ovih dana. Pesimistični su poljoprivrednici. Šteta je, kažu, već evidentna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jagoda kasni barem sedam dana, što nije malo. Ali uspjeli smo nešto, kvalitet je dobar, sad zri. Ubrzo bi trebala početi berba. Međutim, najavljuju ponovo i kiše, što nikako nije dobro za ovu vrstu”, navodi proizvođač Đorđe Vakčić za Federalnu televiziju.

“Borimo se dan i noć da uspijemo da posijemo, pripremimo hranu, da ne bismo kao najveća žitnica ostali bez hrane”, ističe Bakajlić.

Zbog visokih cijena repromaterijala proizvođači nisu primijenili ni sve agrotehničke mjere, te očekuju i manje prinose hljebnog žita. Krajnji ishod, tvrde proizvođači, biće ponovo gubici u domaćoj proizvodnji jer će se domaće tržište ionako osloniti na uvoz.

- Marketing -