Pčelari sele košnice da bi spasili prinos

Promjenljivi vremenski uslovi ovog proljeća ostavljaju neizvjestan početak pčelarske sezone, saglasni su bosanskohercegovački pčelari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjenljivi vremenski uslovi ovog proljeća ostavljaju neizvjestan početak pčelarske sezone, saglasni su bosanskohercegovački pčelari.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, rekao je za “Nezavisne” da je, s obzirom na vremenske uslove, teško reći kakav će biti početak pčelarske sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prethodnih dana smo imali jutarnje mrazeve, zbog kojih je bagrem u pojedinim dijelovima smrzao”, kazao je Barašin.

Kako ističe, kroz nekoliko dana će se znati tačne razmjere proljetnih mrazeva.

“Prva ozbiljnija paša u ovoj godini je svakako bagremova, a jedna je od najznačajnijih, tako da ćemo morati sačekati da vidimo kakvu je štetu napravio mraz koji je bio prethodne sedmice”, rekao je Barašin.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina na našem području imamo pojave kasnih mrazeva koji, kako kažu pčelari, utiče na prinose.

“Sa jedne strane imamo izostanak prvih paša koje su i te kako značajne u prinosima, ali su isto tako bitne za razvoj pčelinjih zajednica, kako bi mogle spremne da dočekaju sljedeće paše”, kazao je Barašin.

Kako ističe, kasni mrazevi su kobni za prinose, dodajući da pčelari koji svoje košnice u toku godine sele na razne lokacije mogu izbjeći loš početak sezone.

“Pčelari koji sele svoje košnice imaju priliku da poprave svoje prinose u toku godine, dok oni koji pčele drže na jednom mjestu imaju veću štetu”, istakao je Barašin.

Prema njegovim riječima, ove godine je početkom proljeća krenulo toplije vrijeme, te su, kako kaže, pčelinje zajednice počele naglo da se razvijaju.

“Dešava nam se da pčelinje zajednice krenu sa naglim razvojem kada imamo toplije dane, a nakon toga dođe naglo zahlađenje, te one prestaju sa radom i to je upravo ono što utiče na sam tok sezone”, rekao je Barašin.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH, za “Nezavisne novine” ističe da zbog promjenljivog vremena kasni proljetna paša.

“Imali smo početak ranog proljeća i pčelinja društva su počela sa razvojem, ali nakon toga imamo i hladnije dane koji, prema našim procjenama, na području Federacije nisu izazvali veće probleme, ali nam ostaje da vidimo da li će to ostaviti neke posljedice u narednom periodu”, rekao je Deljo.

Prema njegovim riječima, u višim krajevima kasni vegetacija.

“Kasni proljetna paša, a u višim krajevima kasni i vegetacija, te početak sezone čeka ljepše vrijeme”, kazao je Deljo, dodajući su pčelari na području Federacije u iščekivanju proljetne paše, a kako kaže, nadaju se da će u maju situacija biti bolja.

Darko S., pčelar sa područja banjalučke regije, ističe da on trenutno nema mnogo pčelinjih društava, ali, kako kaže, boji se da bi mraz mogao uticati na početak sezone.

“Vrlo je neizvjesna godina pred nama, ostaje nam da vidimo kakvi će biti prinosi, s obzirom na to da je krenulo sa mrazevima”, rekao je Darko S.

NAJNOVIJE