Parkirno mjesto dostiglo cijenu od gotovo pola miliona eura

Parkirno mjesto kod Vondelparka, najveće zelene površine u Amsterdamu, prodaje se za gotovo pola miliona eura, što je šokantna cijena i za Nizozemsku gdje su zbog teške stambene krize cijene eksplodirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglašeno je na oglasniku za nekretnine Funda za 495.000 eura i najskuplje je u zemlji, piše nizozemski medij RTL.

Površine je 18 kvadratnih metara i nalazi se, prema saopćenju agencije za nekretnine J. Heule, u zatvorenom kompleksu i “na najpoznatijoj i najekskluzivnijoj trgovačkoj ulici u Nizozemskoj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi se na P.C. Hooftstraat, nadomak Rijksmuseuma i Van Goghovog muzeja, a također se može unajmiti za 750 eura mjesečno.

Oglas šokirao Nizozemsku

Oglas je šokirao Nizozemsku, koja je inače pogođena teškom stambenom krizom. Naime, tražena cijena parkirnog mjesta viša je od prosječne cijene stana u Nizozemskoj, što je, prema izvještaju objavljenom krajem 2023., 430.000 eura.

Osim skoka cijena, RTL ističe da su u Nizozemskoj zatvorena mnogi parkinzi u gradskim centrima kako bi ona postala manje atraktivna za automobile.

Parkirna mjesta su “sve rjeđa i vrijednost im je sve veća, ali takvo mjesto naravno ne vrijedi pola miliona eura”, navodi RTL.

S time se ne slaže osnivač agencije za prodaju nekretnina Jeel Heule, koji ističe da je ta četvrt, u kojoj se kuće prodaju i za nekoliko miliona eura, puna skupih stanova i automobila.

  • Nema vanjskog prostora pa je parkiranje u ovom području vrlo teško i rijetko je dostupno mjesto za parkiranje, objašnjava.

RTL također ističe da stranica Funda, na kojoj je objavljen oglas, ne kontrolira odgovaraju li tražene cijene vrijednosti onoga što se prodaje.

Ovisi samo o tome je li neko dovoljno lud da plati taj iznos, ističu.

NAJNOVIJE